PANIKA U ZDRAVSTVU: Blokiran račun FZO?!

Glavni račun  Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) od juče je u blokadi, potvrdio je za ATV direktor Dejan Kusturić.

Zbog tužbe ''Krajinalijeka'' teške 3,6 miliona maraka, Okružni privredni sud u Banjaluci naredio je zaplijenu novčanih sredstava Fonda u “Novoj banci”, koja će biti prebačena na račun “Krajinagrupe”. Direktor pismeno objašnjava da i “Krajinalijek” Fondu duguje velike pare za doprinose ali da izbjegava plaćanje poslujući preko drugog povezanog pravnog lica “Krajinagrupe”.Kako to nisu uspjeli da dokažu na sudu, uslijedila je prinudna naplata.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da su uredno uložili žalbu na presudu u parnici protiv “Krajinalijeka” ali da je sve činjenice iz prigovora sud odbacio. Direktor Fonda danas nije htio pred kamere. U pisanom saopštenju poručuje da će iskoristiti sva pravna sredstva da zaštiti interese Fonda zdravstvenog osiguranja.

Zbog blokade računa Fonda prava panika vlada u zdravstvenim ustanovama. Radnici strahuju za plate a nije jasno koliko će sve da potraje. Ministar zdravlja ništa ne želi da komentariše, a lopticu prebacuje Fondu. Tamo poručuju da je sve pod kontrolom.

“Privremenа blokаdа rаčunа ni nа koji nаčin nije ugrozilа redovno poslovаnje ‘Fondа’, niti prаvа pаcijenаtа, kаo ni poslovаnje zdrаvstvenih ustаnovа.

Ovаj problem biće prevаziđen u što skorijem roku”, ističu u FZO.

Fond zdravstvenog osiguranja u problemima je zbog neredovnog plaćanja doprinosa a dug je premašio 270 miliona. Zbog toga i oni duguju na sve strane a najviše poslodavcima za refiundaciju bolovanja – skoro 40 miliona. Problem dodatno komplikuje i država koja osim što ne plaća doprinose radnicima u javnom sektoru sada kasni i sa plaćanje zdravstvenog osiguranja za nezaposlene.

(ATV)

Tagovi: