Otac i sin napadaju sa krila

Nakon gotovo jedne decenije kada su u sezoni 2007/2008. u dresu Slobode iz Novog Grada igrali Nedo i Bojan Zdjelar, na proljeće će u istom timu igrati još jedan otac i sin, Borislav i Stefan Mikić, koji nastupaju za FSA Prijedor.

Borislav je veliko fudbalsko ime u Prijedoru, a 20. decembra napunio je 41 godinu, ali i dalje aktivno igra za ovog trećeligaša. Sada će biti u timu sa svojim nasljednikom Stefanom koji je 1997. godište, a u klub je došao iz redova Novograđana, gdje je imao seniorski debi.

- Prve fudbalske korake načinio sam u Banatu, iz kojeg sam 2008. godine, kada se tata vratio u Republiku Srpsku, došao u Rudar Prijedor i od pretpionira pa do juniorske kategorije igrao na lijevom krilu. Zatim sam bio klasičan špic. Posljednju godinu kao junior proveo sam u Borcu iz Banjaluke i ljetos otišao u Novi Grad - priča Stefan.

Kako je kazao ovo će mu biti prvi put da igra sa ocem veliki fudbal i dodao da mu mnogo znači podrška oca.

- Do sada je sa Borislavom igrao samo na turnirima u malom fudbalu, nikada na velikom "travnatom tepihu", posebno ne kao senior. Pažljivo sam ga gledao na svim utakmicama i pokušavao njegovo umijeće da prenesem na teren. To se najbolje vidi prilikom izvođenja slobodnih udaraca i prekida, po kojima ga maksimalno kopiram, ali tek sam na početku i teško je postići ono što je on ostvario - ističe sa ponosom Stefan.

Nije mogao imati bolji uzora, jer popularni Mikara više nego poznat po svojim majstorijama na ovim prostorima. U Srbiji je igrao za smederevske klubove Sartid i Železničar, potom Železničar (Lakovac), čačanske Borac i Remont, beogradske Železnik i Voždovac, uz pomenuti Banat, sezonu je proveo u Turskoj (Dijarobakir), potom u domaćim premijerligašima Laktašima, banjalučkom Borcu i Rudar Prijedoru, te Podgrmeču iz Sanskog Mosta.

- Za FSA Prijedor zaigrao sam zbog svog kuma Aleksandra Savića, čovjeka koji istinski i bez namjere da u njemu šta "ućari" voli fudbal. Stoji i moja jedina želja da pomognem klubu u kojem vladaju zdravi međuljudski odnosi, iznad svega drugarski, a mladiće predvode iskusni, uz mene još jedan bivši kapiten Rudara, Goran Kotaran, kao i bivši član Sloge iz Rakelića iz njenih drugoligaških dana Darko Čačić - kaže Mikić.

Fudbalskog majstora, koji je bio već viđen u funkciji sportskog direktora "rudara" i njegovog sina, u tandemu buduće uzdanice trenera Nenada Bašića vezuju do sada dva zajednička kluba Rudar Prijedor i Borac, koji vode prvenstvenu trku u eliti RS sa željom da se vrate u premijerligaško društvo.

- Realno gledano Borac je lider, ima šest bodova prednosti i sve šanse da bude na kraju šampion Srpske su na njegovoj strani - konstatovao je Borislav Mikić.

Čeka se Filip

Fudbalska porodica Mikić ima i najmlađeg igrača, Filipa, koji je rođen 2002. godine. Mlađi sin Borislava nastupa za pionire Rudar Prijedora, a sportski direktor FSA Prijedor Miroslav Šormaz, koji je prisustvovao razgovoru, iznio je konstataciju na koju su se sagovornici nasmijali.

- Onog trenutka kada Filip stekne uslove da igra za seniore, biće naš član, pa ćemo u timu imati trojicu Mikića. Kako njegov otac igra, uvjeren sam da će ga sačekati na terenu, jedino što još ima i ponude premijerligaških klubova, pa nam je glavni zadatak da ga zadržimo - rekao je Šormaz.

Tagovi: