Novo vještačenje ili novi objekat u Priječanima?

Građevinska dozvola za objekat Osnovne škole ''Jovan Dučić'' u Priječanima važi do maja sljedeće godine, pa će nadležni iz ove obrazovne ustanove tražiti od Ministarstva prosvjete i kulture RS novo građevinsko vještačenje, jer, kako kažu, škola je sanirana i nema potrebne za izgradnjom nove.

Rankica Pušić, direktorica škole, rekla je kako je škola sada u odličnom stanju.

"Od kako sam došla na ovo mjesto mnogo toga se uradilo na poboljšavanju uslova, čak smo uspjeli uvesti i centralno grijanje, tako da slobodno mogu reći da ova škola ispunjava sve uslove za normalno odvijanje nastave", rekla je Pušićeva.

Dodaje da školu trenutno pohađa 96 učenika, u pet odjeljenja, a ima i produženi boravak za mališane.

"Sljedeći korak nam je da pošaljemo dopis Ministarstvu kako bi se izvršilo ponovno građevinsko vještačenje kako bismo pokušali dobiti građevinsku dozvolu", ističe direktorica.

Ona smatra da je razlog što je škola dobila građevinsku dozvolu samo do sljedeće godine taj što je vještačenje izvršeno kada škola nije bila sanirana uopšte i zbog toga žele ponovo da nadležni izađu na teren.

Ipak, to mišljenje ne dijele svi, pa tako Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, kaže kako je ovaj objekat sagrađen 1969. kao montažni, a maksimalan rok trajanja je 50 godina.

"Tlo gdje se nalazi škola je seizmološki nestabilno, a tu je i visoka vlažnost zbog blizine rijeke, pa zbog svega toga smatram da nema svrhe ponovo pozivati građevinskog vještaka, već treba novi objekat", istakao je Tojagić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da redovno ulažu u poboljšanje uslova školovanja svih učenika u Republici Srpskoj.

"Svjesni smo da u Banjaluci postoji potreba za izgradnjom novih školskih objekata i nastojaćemo da u saradnji s rukovodstvom grada i uz pomoć donatora riješimo ovo pitanje", saopštili su iz Ministarstva, ali nije precizirano da li će u Priječanima ostati postojeći objekat ili je možda u planu novi.

(NEZAVISNE)

Tagovi: