PRAVOSLAVNA AMBULANTA U BANJALUCI: Besplatno liječenje i topla riječ za sve pacijente (FOTO)

Ako ste se pitali da li postoji humanitarna ambulanta u kojoj su svi pregledi i lijekovi besplatni i gdje se mogu dobiti uputnice za takođe besplatne specijalističke preglede, odgovor je da.

Baš takvu Pravoslavnu ambulantu "Sveti apostol i evanđelist Luka", prije petnaest godina osnovali su humani banjalučki ljekari u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Banjaluka, a namijenjena je svim pacijentima koji su u stanju socijalne potrebe ili su iz nekog razloga ostali bez zdravstvenog osiguranja.

Oko 150 ljekara, bez razmišljanja se odazvalo humanom pozivu da besplatno liječe i to rade više od decenije, a kroz njihove ordinacije u Ulici Sime Šolaje 3, svake godine prođe oko 2.000 pacijenata.

Jedan od osnivača Pravoslavne ambulante dr Simo Bilbija ističe da su, pri zamisli o osnivanju ambulante u kojoj bi se besplatno liječili oni kojima je to neophodno, kod ljekara prevladali čovjekoljublje i želja za pomaganjem, a to ih je održalo i do danas.

"To su ljekari koji rade potpuno besplatno. Neki su zaposleni, neki su u penziji, a neki se još nisu ni zaposlili. Zato ambulanta radi od 15 časova, kako bi oni koji imaju obaveze stigli da ih obave i nakon toga dolaze pružati usluge pacijentima. Koliko je jaka ta volja za pomaganjem, koju svi u dubini sebe imamo, govori to da je ambulanta opstala i kontinuirano radi sve ove godine. Ljekari uvijek nakon posla pitaju kad će opet doći, jer su ispunjeni mišlju da su nekome pomogli", kaže Bilbija.

Osnovni princip rada jeste da ko god dođe da liječi to radi dobrovoljno, a pacijenti ne plaćaju ništa, pa ni lijekove, ukoliko ih njihova apoteka posjeduje, buduću da se ona finansira uz pomoć donacija.

Ambulanta, uz klasičnu ordinaciju, ima i ultrazvučni kabinet, EKG aparat, manju operacionu salu, apoteku, kao i stomatološku ordinaciju.

"Zahvalni smo našim saradnicima, Domu zdravlja, UKCu RS, Institutu za javno zdravstvo, ali i 13 privatnih ordinacija koje sarađuju sa nama i nekoliko farmaceutskih kuća koje nas snabdijevaju lijekovima koliko mogu. Oni nam svakodnevno izlaze u susret uz ostale donatore, jer Crkvena opština finansira troškove režija, ali i nabavku lijekova u apoteci ukoliko ih nestane i tako se periodi nestašica lijekova premoste", kazao je sveštenik Miodrag Kopanja.

Pacijentima na usluzi najrazličitiji specijalistički pregled

Upravo zahvaljući toj saradnji, pacijentima su na usluzi najrazličitiji specijalistički pregledi iz raznih oblasti.

Medicinska sestra Lepa Kecman, koja je svakodnevno u ambulanti, pomažući pacijentima da dođu do specijaliste koji im je neophodan i organizujući  ljekare, kaže da su svi ljekari koji rade ili sarađuju sa ovom ambulantom, prije svega, dobri ljudi.

"Mi kada pošaljemo pacijenta na specijalistički pregled, doktori su puni razumijevanja i rado prime pacijenta. U zavisnosti od dogovora sa tom ustanovom, godišnje nam se odobri određeni broj pretraga ili pacijenata koliko će ih biti pregledano", kaže Kecmanova.

Ističe da je ambulanta otvorena svakog dana, osim praznika, od 15 časova, u prosjeku bude pregledano deset pacijenata dnevno, a doktori ostanu dok svima ne pruže potrebne usluge.

Kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, donedavno su imali i finansijsku podršku grada, ali im se ta vrsta pomoć više ne dodjeljuje, a sva oprema i lijekovi nabavljaju se iz donacija.

Ističu da nemaju pedijatrijsku ambulantu, koja inače ima specifičnu organizaciju rada.

"Prilikom osnivanja, na pedijatrijskoj klinici svi ljekari su dali kolektivno odgovor da žele da sarađuju sa nama. Međutim, s obzirom na to kako je sve počelo skromno u materijalnom smislu, tada nismo mogli organizovati dječju ambulantu", kažu u ambulanti.

Na pregled bez zdravstvene knjižice

Pacijentima u ovoj ambulanti ne treba zdravstvena knjižica, jer se ne plaća nikakva participacija, ali se oni uredno evidentiraju.

Kecmanova kaže da se u posljednje vrijeme povećao broj onih koji nemaju zdravstveno osiguranje.

"Nikada niko ne bude vraćen, svima bude pružena usluga ili bar savjet. Posebno smo osjetljivi na osobe sa teškim bolestima i trudimo se da uradimo sve što je u našim mogućnostima kako bi oni dobili sve potrebne pretrage", kaže Lepa Kecman.

Ističe da se u svom dugogodišnjem radu emotivno vezala sa pacijente, ali i ljekare koji su posvećeni humanitarnom radu.

Raduje je činjenica da su svi mladi nezaposleni ljekari koji su prošli kroz ovu ambulantu ubrzo dobili zaposlenje.

Penzionerka koju je ekipa ''Nezavisnih'' zatekla na ulazu u ovu ambulantu, a koja nije željela da joj navode ime, ispričala je da se godinama liječi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a za osoblje ima samo riječi hvale.

"Svi su profesionalci i takvo ophođenje prema pacijentima nigdje nećete vidjeti. To je nama starima kao druga kuća, jer smo često bolešljivi. Njima će dragi bog vratiti za to što rade", kaže ova Banjalučanka.

U Pravoslavnoj ambulanti "Sveti apostol i evanđelist Luka" permanentno stoji poziv za sve koji žele da sarađuju s njima u vidu pružanja usluga, medicinske opreme ili ostalih donacija.

Društva pod okriljem crkve

Pored ove humanitarne ambulante, pod okriljem Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka, djeluju i "Kolo srpskih sestra", Pravoslavni srpski dječji vrtić "Anđelak", Svetosavska omladinska zajednica Eparhije banjalučke i Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo".

"Jedinstvo" je jedno od najstarijih društava u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, osnovano 1893. godine. Nosilac  je tri visoka odlikovanja: ordena  svetog Save, ordena Njegoša  i ordena svetog Andreja.

(NEZAVISNE)

Tagovi: