Etno-čarape sa derventskim motivi šetaju svijetom

Vunene čarape ukrašene tradicionalnim derventskim motivima, među kojima su neke šare stare više od sedam decenija, već na prvom "hodu" po svijetu zainteresovale su veliki broj ljubitelja tradicije.

Svojom autentičnošću nisu ostavile ravnodušnim brojne posjetioce sajmova u Sankt Peterburgu i Tel Avivu, a u narednom periodu krasiće i druge štandove Turističke organizacije RS (TORS) i Banjaluke na sajmovima širom Evrope.

Šarane čarape koje su ručno izrađivale vrijedne i maštovite pletilje nekada su bile dio svečane narodne nošnje Dervenćana. Na njima se nalaze zanimljivi motivi poput cvjetova, grančica i raznih geometrijskih oblika.

Svjetlost dana ponovo su ugledale zahvaljujući Kati Stupar, koja godinama izrađuje rukotvorine. Ona je kazala da je ove jedinstvene čarape, koje su bile rijetke i u vremenu kada su nastale, počela da izrađuje po uzoru koji je čuvala porodica Ostoje Mandića iz Osojaca.

- Čarape su rad moje majke Anđe, a pronašao sam ih u njenom sanduku za narodnu nošnju, u kijeru. Tu je moja majka držala i rubine, pregaču i druge dijelove nošnje. Sve je, nažalost, uništeno, osim čarapa, koje takođe nisu u najboljem stanju. Želio sam da se sačuva tradicija, pa sam zamolio  Katu Stupar i Radenku Lukić da naprave identične - rekao je Mandić.

Dodao je da ih je njegova majka najvjerovatnije isplela 1950. godine i nosila kao djevojka, ali samo u svečanim prilikama, te da je narodnu nošnju nosila do 1969. godine.

Koliko ovakve čarape, koje idu do koljena, zahtijevaju truda i rada, zbog upotrebe raznih boja vune, ispričala je Stupareva.

- Za izradu je potrebna tanka i kvalitetna vuna koju je teško nabaviti. Prve čarape sam isplela prije godinu i po, a da ispletem jedne, trebaju mi tri dana. Riječ je o zaista rijetkom i zanimljivom primjerku, sa sačuvanim izvornim motivima - rekla je Stupareva.

Kako bi čarape što više ličile na originalne, Stupareva planira da angažuje ženu koja će da češlja i ispreda što tanju vunu. Svjesni vrijednosti ovog nasljeđa, u Turističkoj organizaciji opštine Derventa zadovoljni su što je njihov rad na pronalaženju različitih etno-motiva prepoznao TORS i odlučio da ih prezentuje široj javnosti.

- S obzirom na to da je riječ o veoma zanimljivom, lijepom i prije svega za narodno nasljeđe vrijednom primjerku, odlučili smo da budu izrađene i prezentovane replike. Treba naglasiti da su takve čarape i prije 70 godina bile veoma rijetke, a njihova je izrada zahtijevala veliku spretnost "radilja" - rekao je direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić.

Umjetničko djelo

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) kažu da su čarape do sada dobile mnogo pohvala, zbog čega će se potruditi da ovaj rad pošalju i na takmičenja.

- Odlučili smo se da nagradimo i Turističku organizaciju iz Dervente i gospođu Katu Stupar za mukotrpan i istraživački ra­d, te da predstavimo to pravo umjetničko djelo. Gdje smo se god pojavili, svi su rekli da su fascinantne i kada ih pogledate, ljepota se upija u oko - rekla je direktorica TORS-a Nada Jovanović. (GLAS)

Tagovi: