Nema više ''usput ćemo na jagnjetinu u Jablanici''?

Nakon što je Parlament FBiH prije nekoliko dana usvojio amandmane na Prostorni plan FBiH, otvorena je mogućnost nastavka gradnje koridora 5C kroz Hercegovinu.

Izmijenjenom trasom autoput će u širokom luku zaobilaziti Jablanicu. Trasa koja bi išla kroz Jablanicu ocijenjena je kao mnogo skuplja pa će umjesto nje autoput ići ka Mostaru direktno kroz planinu Prenj.

Dionicom kroz Prenj i dolinu Bijela trasa se skraćuje za 18 kilometara te se ostvaruju uštede od blizu 600 miliona KM, kazali su ranije iz Autocesta.

Poznate ličnosti ranije su burno reagovale na (tada još uvijek) najavu da autoput neće ići kroz Jablanicu. Među njima i Mirza Teletović.

– Narod u Jablanici je ogorčen, ali i ja lično. Kada završim sportsku karijeru, imam namjeru vratiti se i živjeti u svom rodnom gradu. Mladi ionako odlaze, a niko ne čini ništa da ih zadrži. Ukoliko se Jablanica izbaci sa trase Koridora Vc, ovaj grad će biti mrtav. Pitajte Hasana Salihamidžića, Vahida Halilhodžića, Senada Lulića, Sabinu Pehić i druge, šta bi to značilo za stanovnike našeg grada – poručio je ranije Teletović.

Slično misli i proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić.

– Svakako da je to loša vijest za Jablanicu i Jablaničane, njihov život i ekonomski, privredni i kulturni razvoj. Bit će u položaju da se mnogi ljudi neće zaustavljati u Jablanici – rekao je ranije legendarni Vaha.

Za stanovnike Jablanice ovo je očigledno pitanje života i smrti, dok se za ostale stanovnike BiH uglavnom svodi na činjenicu da se više neće moći zaustavljati “na meso” tokom putovanja.

Zbog ove činjenice zabrinuti su i vlasnici jablaničkih restorana koji su upravo blizini puta mogli zahvaliti na velikoj posjećenosti. U restoranu Maksumić kažu kako će nova trasa autoputa itekako uticati na njihovo poslovanje, no svjesni su da tu ništa ne mogu promijeniti jer je to ionako “stvar više politike”.

(Biznis Info)

Tagovi: