Gordana otišla na sunčanje, dolazi proljeće

Medvjedi Gordana i Knindža, stanovnici beogradskog zoo-vrta "Dobre nade" su na Sretenje, kao i svake godine do sada, prognozirali da li će u Srbiju proljeće stići ranije – danas Goca nije vidjela svoju sjenku i nije pobjegla nazad u brlog, pa zima vjerovatno neće potrajati!

Na Sretenje, kada se po narodnom vjerovanju sreću zima i proljeće, "oko polovine dana" mečka bi trebalo da izađe iz brloga i potraži hranu, jer se zima bliži kraju, objasnili su Beti u beogradskom zoo-vrtu.

Naime, od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Danas je sunčan dan, ali se Goca po izlasku iz jazbine nije uplašila svoje sjenke i vratila nazad.

Veterinari vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja, ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nema pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

Slična vjerovanja i predskazanja postoje širom svijeta. Svjetski mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obilježava 2. febuara.

Toga dana nekoliko hiljada građana okupi se u malom gradu Panksatoni u Pensilvaniji da bi vidjeli šta će reći mrmot Fil.

Praćenje izlaska mrmota iz jazbine postalo je društveni događaj davne 1887. godine.

Ove godine, ako je vjerovati Filu, zima će još potrajati.

Nijemci koji su vjerovali da jazavac predviđa vrijeme, običaj su kao doseljenici prenijeli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamjenik.

Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Bilom Marejem iz 1993. godine, prenose agencije.

Tagovi: