BRITANSKI AMBASADOR U ŠAMCU: Potrebna nova radna mjesta

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson danas je u Šamcu razgovarao sa načelnikom opštine Đorđem Milićevićem o rezultatima realizacije projekta ''Lajf'' koji se odnosi na privlačenje investicija i poboljšanje lokalnog poslovnog okruženja, čija je ukupna vrijednost 135.000 KM.

"Britanska Vlada finansira, a imlementatori su Međunarodna finansijska korporacija /IFC/ i grupacija Svjetske banke. Ovaj projekat je najbolji prikaz onog što britanska Vlada želi da radi, da se fokusiramo na praktična pitanja", kaže Ferguson, dodavši da projekat traje godinu dana. 

On kaže da je obilazeći lokalne zajednice, uključujući i Šamac, zaključeno da su potrebna nova radna mjesta, obnovljena infrastruktura i jačanje ekonomske aktivnosti. 

"Želimo omogućiti da se otvore nova radna mjesta, da se dođe do jednog življeg ekonomskog okruženja", kaže Ferguson, podsjetivši da je britanska Vlada pomogla Šamcu u sanaciji od poplava, a sada i u ekonomskom oporavku. 

Načelnik opštine Đorđe Milićević zahvalio je britanskom ambasadoru za finansijsku podršku, istakavši da su razgovarali o projektu "Lajf" koji je započet u decembru 2016. godine s ciljem maksimalnog smanjenja administrativnih barijera radi dolaska novih investitora na ovo područje. 

"U proteklih mjesec i po dana formirali smo radnu grupu, napravili plan privlačenja investicija na ovo područje, formirali i savjet za privredu opštine, a korak dalje je da formiramo i savjet za poljoprivredu", rekao je Milićević i ocijenio da će rezultat projekta biti vrlo brzo vidljiv. 

On je istakao da postoji interesovanje Velike Britanije da pruži pomoć u još nekim projektima, što je bitno imajući u vidu kakva je privredna situacija u opštini Šamac. 

Milićević je naveo da danas u opštini Šamac investitor može u roku 48 časova da dobije građevinsku dozvolu, te da je najjeftinija cijena gradskog građevinskog zemljišta okruženju, a da će se, kao načelnik, zalagati i da jednokratne rente i naknade za građevinsko zemljište budu najniže u regionu, što je njegov zadatak u narednih mjesec i po dana.

Tagovi: