Gase uličnu rasvjetu u Šamcu

Na području opštine Šamac postepeno će biti isključivana javna rasvjeta zbog duga od 120.000 KM koji budžet ove lokalne zajednice ne može da podnese, rekao je vršilac dužnosti načelnika za finansije Slobodan Sjenčić.


Sjenčić pojašnjava da je riječ o dugovanjima po osnovu komunalne naknade za koju opština izdaje rješenja mjesnim zajednicama, dodajući da se od ukupnog duga 80.000 KM odnosi na dugovanja starija od godinu dana, a 40.000 KM na dugovanja do godinu dana.

On je ukazao da su aktivnosti opštinske vlasti usmjerene na uštede troškova, a neki od bitnih su troškovi za javnu rasvjetu na području grada i 25 mjesnih zajednica.

Sjenčić, koji je i predsjednik opštinske Komisije za analizu stanja javne rasvjete, kaže da je komisija za mjesec i po dana snimila stanje na terenu i na osnovu toga utvrdila mjere uštede.

"Jedna od mjera je isključenje javne rasvjete u svim mjesnim zajednicama, osim svjetiljki koje su direktno priključene na brojila građana, te svjetiljki na raskrsnicama, trgu i centrima mjesnih zajednica", rekao je Sjenčić.

On kaže da je u toku sklapanje ugovora sa građanima da na njihovim brojilima bude registrovana potrošnja i da oni plaćaju javnu rasvjetu, dok je obaveza opštine njeno održavanje.

Sjenčić navodi da će javna rasvjeta biti postepeno isključivana, te da građani treba da sklope ugovore sa opštinom, grupno ili pojedinačno, kao i da se prestane sa izdavanjem rješenja za komunalnu naknadu, čime bi godišnje bila ostvarena ušteda od oko 60.000 KM.

On je izrazio nadu da će Skupština opštine na sjednici 27. februara podržati prijedlog da se odluka o komunalnoj naknadi stavi van snage.

Kada je riječ o gradu, kaže Sjenčić, predloženo je da bude isključena svaka druga sijalica javne rasvjete, čime bi na godišnjem nivou bila ostvarena ušteda od oko 30.000 KM.

"Ovim mjerama bi ukupna potrošnja za javnu rasvjetu bila smanjena za 90.000 KM", rekao je Sjenčić.

On ističe da su to efekti kratkoročnih mjera za koje je rok 1. april, dok su dugoročne mjere zamjena starih za led sijalice.

Tagovi: