SPASIO DJEČAKA IZ LAKTAŠA: Nagradili najplemenitijeg čovjeka

Dobitnik specijalne plakete "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig Britanac Vejn Ingram, koji je svojim humanitarnim radom promijenio život dječaku Stefanu Saviću iz Republike Srpske, poručio je da je na odraslima budućnost djece i da toga moraju biti svjesni.

Vejn Ingram je kao pripadnik SFOR-a, prije 13 godina, upoznao Stefana Savića iz Laktaša kao dječaka sa urođenim deformitetom lica i pomogao mu da bude više puta operisan. 

On kaže da je po dolasku u misiju u Republiku Srpsku rekao vojnicima kojim je bio nadređen da je najvažnije da poštuju narod zemlje u koju su došli, njihove običaje, svetinje i kulturu. 

"Zbog našeg ponašanja Srbi su to prepoznali i nije čudo što smo i moji vojnici i ja vrlo dobro primljeni od stanovnika Laktaša i drugih mjesta oko Banjaluke. U tim krajevima stekli smo mnogo prijatelja sa kojima kontaktiramo i dan-danas", rekao je Ingram za "Večernje novosti". 

U mirovnoj misiji u Republici Srpskoj Ingram je bio u tri navrata, a potom u misijama u Iraku i Avganistanu. 

Osim donacija, zahvaljujući kojim je pomogao Stefanu Saviću, Ingram je prikupljao pomoć i za djecu i mlade u Mauritaniji, ali i Velikoj Britaniji. 

NJegova humanitarna organizacija veliki je donator dječijeg prihvatilišta u Dorsetu. 

"Vjerujem da mališani treba da koračaju kroz djetinjstvo bez briga, a okruženi sa mnogo ljubavi. Mi, odrasli, smo tu da im obezbijedimo mirno i bezbrižno djetinjstvo. Samo na nama je odgovornost za njihovu budućnost i moramo toga biti svjesni. Jer uvijek kada pomognete nekom, zapravo najviše pomažete sebi", kaže Ingram

Tagovi: