USTAŠE SPREMALE NAPAD NA OLIMPIJADU U SARAJEVU: Prijetio je napad na SFRJ, a evo od koga

Čitava Jugoslavija pripremala se za veliki međunarodni događaj za održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Povjerljivi dokumenti američkih obavještajnih službi upozoravaju na ozbiljne mogućnosti terorističkih napada bilo tokom održavanja takmičenja, bilo na olimpijsko selo.

Sjećanja na letnju olimpijadu u Minhenu su još bila svježa i američki obavještajci su u opširnom izvještaju navodili sve moguće izvore terorističkih pretnji. Prva prijetnja bili su, kako pišu analitičari CIAi analitičari, hrvatski emigranti, a posebno Hrvati u Zapadnoj Njemačkoj.

Dodatno je istaknuto hrvatski narodni otpor, zloglasna organizacija osnovana nakon kraja Drugog svjetskog rata, a glavni organizator bio je zloglasni Vjekoslav Maks Luburić, ratni komandant ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Ekstremističke grupe hrvatske dijaspore izvele su nekoliko uspješnih terorističkih napada i otmica aviona, a Amerikanci su vjerovali da takve grupe broje između tri i pet hiljada aktivnih članova.

"Jugoslovenski zvaničnici susreli su se s kolegama u Beču kako bi upozorili da bi ekstremisti iz zapadne Evrope mogli iskoristiti Austriju kao odskočnu dasku za napade protiv Jugoslavije. Dodatno, vjeruju da anti-jugoslovenski nastrojeni hrvatski emigranti već imaju oružje, eksplozive i ostalu opremu potrebnu za izvođenje terorističkih napada ", stoji u tajnom izvještaju.

Amerikanci su bili uvjereni da bi mogući teroristički napadi mogli imati nekoliko planiranih ciljeva. Prvo je dobijanje prostora u javnosti za hrvatske ciljeve, a odmah potom je moguća odmazda za ubistva hrvatskih aktivista u inostranstvu. Iako su sama imena cenzurisana, može se deducirati da su Amerikanci strahovali da bi ubistvo Stjepana Đurekovića u ljeto 1983. godine moglo podstaći njegove kolege na izvođenje napada.

Teroristi bi se nadali i da će napadi ugroziti jugoslavenski terorizam i nanijeti težak udarac već ionako ozbiljno poljuljanoj privredi, uvjereni su analitičari. Vjerovatno bi teroristi htjeli pokazati i da Jugoslavija ne može da opstane bez Titove gvozdene vladavine. Osim toga, hrvatski emigranti tvrdili su da Bosna i Hercegovina treba pripasti Hrvatskoj, što je mogao biti dodatni razlog za sprovođenje napada. Nisu se Amerikanci fokusirali samo na hrvatske emigrante. Vjerovali su i da bi Albanci s Kosova mogli napasti sportiste u Sarajevu, a postojala i sumnja da bi srpski emigrantske organizacije mogle pokušati izvesti napade tokom ZOI.

Analitičari CIA upozoravali su i da bi Iranci mogli napasti Jugoslaviju. Povodom mogućeg terorističkg napada, stoji u izvještaju CIA, suđenje je 12-oro muslimanskih aktivista 1983. godine. Tada je i budući predsjednik Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, osuđen na 14 godina zatvora zbog "planiranja stvaranja islamske države". Visoki bosanski zvaničnici upozoravali su zapadne diplomate, i to isključivo neslužbenim kanalima, da bi Iranci mogli poslati ekipu specijalaca u Sarajevu gdje bi se osvetili za Izetbegovićevo zatvaranje.

"Neki jugoslavenski muslimani putovali su u Iran gdje su ih indoktrinirali fundamentalističkim islamom u Homeinijevom stilu", piše u izvještaju CIA koji se poziva na informacije dobijene iz američke ambasade.

U pripremama za osiguravanje Igara, jugoslovenski zvaničnici posebno su se žalili na Zapadnu Njemačku. Stane Dolanc, tada savezni sekretar za unutrašnje poslove, otvoreno je rekao Amerikancima da im je puna kapa zapadnonjemačkog odbijanja saradnje u borbi protiv antijugoslavenskih organizacija koje bi mogle napasti ZOI.

Dođe li stvarno do nekog napada, upozoravaju obavještajci, mnogi lokalni političari bi platili karijerom. U prvom redu je tu riječ o Branku Mikuliću, šefu odbora za organizaciju Igara i predsjedniku SR Bosne i Hercegovine, koji je planirao da postane novi bosanski predstavnik u jugoslovenskom predsjedništvu.

Kao što se zna Igre su protekle bez većih incidenata i strahovi američkih obavještajaca su se pokazali neosnovani, ali tokom pripreme izvještaja nisu htjeli da rizikuju.

(express.hr)

Tagovi: