Partizan napravio podvig, Zvezda više nije nepobjediva!

U derbiju 21. kola ABA lige, košđarkaši Partizana su pred svojim navijačima savladali aktuelnog šampiona Crvenu zvezdu mts sa 86:81 i odbranili drugo mesto na tabeli!

Počelo je efektnom trojkom Vanje Marinkovića, koji je na sjajan način obeležio svoj povratak na teren posle povrede, ali je Zvezda uzvratila serijom 5:0, trojkom Simonovića i poenima Luke Mitrovića sa linije penala.

Ipak, Partizan je delovao veoma hrabro i motivisano na terenu, uz ogromnu podršku svojih navijača sa tribina i tokom najvećeg dela prvog poluvremena crno-beli su bili u vođstvu.

Odličnu minijaturu tokom prve deonice imao je i novajlija Džamont Gordon, koji je za tri minuta u tom delu igre upisao tri poena, uz tri asistencije, a kako je meč odmicao, sve više se isticao i raspucani Stefan Birčević.

Partizan je i mnogo bolje šutirao za tri poena tokom prve dve četvrtine, pa je sredinom drugog kvartala domaći tim imao 6/13, a gosti 1/7 van linije 6.75.

Baš tada, Partizan je stekao i sedam poena prednosti (32:25), ali Zvezda nije dozvolila da ta prednost rivala postane i dvocifrena.

Umesto toga, preokret crveno-belih koji je najavio Gudurić svojom trojkom, a u delo sproveli i Luka Mitrović i Stefan Jović svojim poenima za vođstvo Zvezde 34:36.

Nije ni Zvezda uspela da se ''odlepi'' u tim trenucima, Partizan je ponovo došao do daha, pa se na poluvreme otišlo nerešenim rezultatom, 46:46.

Drugo poluvreme otvorili su Vrabac i Hečer, pogocima za ''plus četiri'' u korist Partizana, ali Zvezda brzo hvata priključak i trojkom Dženkinsa stiže do novog izjednačenja - 52:52.

Rezultatska ''klackalica'' potrajala je i dalje, a kada je Zvezda povela sa 63:61, crveno-beli su doživeli neočekivani udarac.

Naime, arbitri su Marku Simonoviću dosudili prekršaj zbog kojeg je on impulsivno reagovao, nešto je dobacio sudijama, pa su mu oni ''nakalemili'' i tehničku grešku. Tada je Simonović počeo ironično da im aplaudira, a na novu reakciju arbitara se nije dugo čekalo - isključenje!

Ratkovica je potom pogodio tri slobodna bacanja, vratio prednost Partizanu, ali Zvezdu je dodatno motivisalo isključenje njenog igrača, pa su crveno-beli zaigrali mnogo bolje do kraja treće deonice. Istakli su se Bjelica i Volters u tih nekoliko minuta i Zvezda je stekla svoje najubedljivije vođstvo - 72:67.

Ono je moglo da bude i ubedljivije, ali je u poslednjim sekundama trećeg kvartala Volters promašio oba slobodna bacanja.

Kraći predah između dve četvrtine dobro je došao Partizanu koji je ponovo uhvatio svoj ritam i poenima Hečera i Veličkovića stigao do novog izjednačenja - 73:73.

Zvezda je sve više problema imala u napadu, a to je na drugoj strani iskoristio Vanja Marinković, svojom četvrtom trojkom od početka meča za 76:73 u korist Partizana.

Na četiri i po minuta pre kraja, Hečer pogađa za ''plus pet'', a seriju Partizana prekinuo je Dženkins sa linije slobodnih bacanja.

Sve veća nervoza bila je primetna kako se bližio finiš utakmice, pa su Birčević i Tompson zbog koškanja na tri i po minuta pre kraja zaradili obostranu ličnu grešku.

Vanja Marinković potom polovično uspešan sa linije slobodnih bacanja, a na drugoj strani Luka Mitrović pogađa za 79:77.

Usledio je veoma neprecizan šut Birčevića za tri poena, pa njegov novi prekršaj nad Tompsonom. Posle tajm-auta, Zvezdin Amerikanac pogađa jedno od dva bacanja i smanjuje na 79:78.

Sledi dramatičan finiš i novi promašaji Novice Veličkovića na jednoj, odnosno Voltersa na drugoj strani. ''Drhte ruke'' i jednima i drugima...

A onda, na dva minuta pre kraja, novi šok za crveno-bele - peta lična greška, ujedno i tehnička za Branka Lazića!

Vilijam Hečer je pogodio slobodno bacanje, a onda poveo i novi napad crno-belih koji je realizovao Stefan Birčević na minut i po do kraja - 82:78!

Nove tenzije i posle Radonjićevog tajm-auta. Dženkins je iznudio prekršaj pod košem Partizana, ali je Luka Mitrović protestovao kod sudija, valjda zato što nije dosuđen nameran faul, i - zaradio tehničku grešku!

Nervozu je i Dženkins ispoljio sa linije penala, promašivši oba slobodna bacanja, a na drugoj strani Hečer za ''eksploziju'' na tribinama - trojka za 86:78.

U pobedničkoj ekipi, Vilijam Hečer je bio najefikasniji sa 20 poena, Birčević je upisao 16, a Vanja Marinković se zaustavio na 13.

Zvezdu je predvodio kapiten Luka Mitrović sa 14 poena, Bjelica je upisao 11, a Dženkns 10.

PIŠE: Darko Mitrović, Sportske

Tagovi: