BANJALUCI PRIJETI LEDENO DOBA: Radojičić bi se igrao direktora

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić od Skupštine grada traži odobrenje da sam raspolaže sa 3,5 miliona KM za mazut, dok u opoziciji tvrde da je taj posao uštiman za Nenada Luburića, vlsnika ''Ideal petrola''.

Odbornici bi u utorak gradonačelniku trebalo da daju saglasnost za, kako se navodi, „zaključivanje pravnog posla s ciljem obezbeđenja proizvodnje i isporuke toplotne energije“. Ako Skupština to prihvati, Radojičić će moći da „sklapa dogovore o kompenzaciji, cesiji, preuzimanju duga, jemstvu i asignacije“ u vrednosti od 3,5 miliona KM.

Davanje saglasnosti Radojičiću je tek 40. tačka dnevnog reda na prvoj ovogodišnjoj sednici gradske Skupštine.

Na ovakav potez gradska vlast se odlučila jer je direktor Toplane Mićo Milovanović još 12. januara gradonačelniku najavio „prekid grejanja sa štetnim posledicama velikih razmera“. Saglasnost teška 3,5 miliona trebalo bi da spreči te štetne posledice i od smrzavanja spasi oko 30.000 Banjalučana.

Kako tvrde u Gradskoj upravi, ovih 3,5 miliona KM nema veze sa garancijom na 5 miliona KM, koja je Toplani data u decembru. Na osnovu decembarske garancije „Ziraat banka“ je Toplani odobrila kredit od 1,5 miliona KM, koji su već potrošeni za mazut.

Odbornik NDP Vladimir Mirošljević najglasnije se buni protiv nove odluke. Tvrdi da nije u redu da gradonačelnik sam raspolaže sa 3,5 miliona KM, jer, kako navodi, takvo ekskluzivno pravo nema nijedan ministar u Vladi RS. Tvrdi da je taj novac namenjen kompenzaciji između Grada i „Ideal petrola“ koji, od 12. januara, “potajno ‘Toplani’ isporučuje mazut”, koji sada treba nekako platiti.

- Krajnja namera je da se tim novcem kompenzuje posao sa „Ideal petrolom“, koji je na lokaciji bivše Auto-škole „Krajina“ počeo da gradi Siti mol. Gradonačelnik sada traži da se on preseli na Paskulinu ciglanu, a ta lokacija preuredi u parking – rekao je Mirošljević.

On tvrdi da bi „Ideal petrol“ za dosadašnje radove Gradu trebalo da plati oko 7 miliona KM, ali prema poslednjoj odluci, ukoliko plaća odmah, taj iznos može biti prepolovljen, što iznosi tačno 3,5 miliona KM.

- Tu se proces ne zaustavlja, jer bi Grad od „Ideal petrola“ trebalo da otkupi podzemne garaže u sklopu Siti mola, kako bi se na platou iznad garaža podigao spomenik poginulim borcima - tvrdi Mirošljević.

Ni odbornik SDS Aleksandar Petković, kaže, neće podržati odluku da se gradonačelniku na raspolaganje da 3,5 miliona KM, iako predlog još nije dobio, ni pročitao.

- Kada smo prošle godine, na vanrednoj sednici razmatrali davanje garancije Toplani za pet miliona KM za nabavku mazuta, doveli su nas pred svršen čin i morali smo da je podržimo kako grad ne bi ostao bez grejanja. Sada to opet pokušavaju. SNSD je na vlasti već godinama, oni su odgovorni za loše grejanje u gradu, pa neka se sada snalaze – kaže Petković.

Ipak, SNSD ima stabilnu većinu, pa nema sumnje da će saglasnost biti usvojena.

Od gradonačelnika Radojičića nismo dobili komentar, jer je na službenom putu u Izraelu. Njegov zamenik Srđan Amidžić rekao je da bi ova odluka trebalo da bude „pravni osnov da se obezbedi dovoljna količina mazuta kako bi se tekuća sezona privela kraju“.

Na pitanje da li će gorivo biti kupljeno od „Ideal petrola“ nije odgovorio, niti je precizirao ko će biti dobavljač mazuta.

Luburićeva eskivaža

Vlasnik „Ideal petrola“ Nenad Luburić nije želeo da komentariše tvrdnje Vladimira Mirošljevića da već desetak dana “Toplani” isporučuje mazut na osnovu ugovora o pozajmici. Nije odgovorio ni na Mirošljevićeve navode da je mazut kompenzacija za ustupanje atraktivne lokacije za izgradnju Siti mola.

- Nemojte me to pitati, moram ići kod pomoćnika gradonačelnika na sastanak. Javiću se kasnije - rekao je Luburić.

Kasnije se, pogađate, nije javio.

PIŠE: Željka Javorac, EuroBlic

Tagovi: