TEMPERATURA I DO MINUS 27: Zima živi na Manjači

Zima zima, e pa šta je, ako je zima, nije lav. Ili bar – nije zima na Manjači. Vođena ovim sloganom, ekipa se  uputila na plato ove planine nadomak najvećeg grada Srpske, gdje su zime po pravilu surove, duge i hladne. Nezapamćenoj hladnoći svjedoče stanovnici Manjačkih sela.

– Ova zima pokazala je svoje pravo lice, termometar se spuštao i do minus 27 na Badnji dan i na Božić – kaže Zlatko Sladojević, predsjednik Savjeta MZ Stričići, napominjući da je proteklih nekoliko dana vodio “borbu” za zimskom službom. Ipak na kraju, puteve su besprijekorno očistili.

Svu zahvalnost upućuje Gradskoj upravi i posebno načelniku Sandiću, bez kojeg bi kažu još bili – zameteni.

– Puteve su nam u petak pročistili. Svaka im cast jer su nanosi na pojedinim putevima bili preko metra visine – reče nam Ostoja Topić, potpredsjednik Savjeta MZ Pavići kojeg zatičemo kako ulazi u šaht kako bi zavrnuo vodu jer je zbog hladnoće pukla cijev u objektu Mjesne zajednice, pa voda teče na sve strane. Kaže, kvar se mora što prije otkloniti, jer djeca kreću u ponedjeljak u školu, a riječ je o istoj zgradi. Na putu koji vodi do škole, djeca se sankaju, uživajući u čarima zime. Hladno im nije, bitno im je samo da ima snijega.

Žali nam se Ostoja jedino na električnu energiju, kaže prečesto nestaje struje. Nešto se mora, hitno mijenjati. Zimskom službom prezadovoljan. Kaže bili su tri dana u blokadi, ali je kaže zahvaljujući intervencijama načelnika Sandiću, stanje normalizovano.

Zajedno sa obojicom, preko neprohodne poljane koračamo put kuće Tome Topića, na vrhu brda. Prtine do kuće nema. Kažu, niko ga nije vidio tri nedjelje. Da nije bolestan, brine Ostoja. Nakon pola sata probijanja kroz smetove i nanose dolazimo do trošnog ambara, koji je u stvari Tomin dom.

– Sve je u redu, tu sam, samo snijeg napadao, pa izlazio nisam – zbori Tomo Topić, korisnik usluga banjalučkog Centra za socijalni rad. Kaže, hrane ima, a za vodu se snalazio topeći snijeg.

U Lokvarima stanje dosta dobro. Putevi su prohodni, pa će đaci bez problema krenuti u školu. I put do Kočićevog ognjišta je prohodan. I ovdje je, kažu, zimska služba obavila dobar posao. Sada se pokušava riješiti kvar na vodovodnoj mreži u Gromilićima, cijev je pukla, hladnoća je zaledila i nekoliko vodomjera po manjačkim selima.

– Samo još da riješe kvar na vodovodnoj mreži – kaže nam i Ostoja Pajić, mještanin sela Pajići. Sve ostalo je kao u Njemačkoj. Čak i bolje, napominjući da tamo radi i hljeb za cijelu porodicu zarađuje.

Isto nam vele i u Gromilićima i u Antonićima. Kažu sve je bilo uredno do danas, vidjeli su i vozila Centra za selo, i radnike koji na debelom minusu pokušavaju otkloniti kvar. Više im smeta što često nestaje struje, a sa nestankom struje nekako zamre i život.

Hladnoće na Manjači okovale su sela. Vuji Sladojeviću 12 jaganajaca je uginulo. Spasiti se nije moglo.

Išla je živa dosta nisko, kaže nam Vujo, ali misli da je najgore prošlo. Kaže, proljeće se već osmjehuje, eto pjevalice početkom marta. Još samo malo treba izdržati. A mi odlazimo, ostavljajući mještane Manjače da izdrže i ove zime, da izdrže i ove velike hladnoće, ostavljamo ih zaokupljene životom svagdašnjim dok planinski vrhunci pokriveni snijegom silno silno odjekuju.

(Elta TV)

Tagovi: