JAVNA KUHINJA CRVENOG KRSTA U BANJALUCI: Topli obrok nade i spasa

Ispred banjalučkog Crvenog krsta, oko deset časova, cupkajući u mjestu, s čistim posudicama čekaju da se vrata javne kuhinje otvore kako bi dobili svoj topli obrok.

One koji dolaze u javnu kuhinju, radnica opisuje kao ''ljude poput svih nas'', s jednakim životnim poteškoćama i tragedijama, samo što se nisu uspjeli iščupati iz problema.

"Dolaze nam mladi, zdravi, bolesni, osobe s invaliditetom, desetočlane porodice, šećeraši, epileptičari, majke sa bolesnom djecom, samohrane majke… Oni koji ne pripadaju nigdje. Ovdje su se našli iz raznih razloga, svako ima svoj problem, često se više stvari poklopilo. Bolesni su im članovi porodice, firma im je propala, dobili su otkaz", priča nam radnica u kuhinji. Zna ih sve, kako im je ime, odakle su, kaže dovoljno je da vidi posudu i zna ko je nosi. I svi se međusobno znaju.

Suzu, tihu djevojku iz petočlane porodice, dočekuju s osmijehom. "Suza nam je ovdje najljepša", ponosno mi kažu uglas.

"Ti si prošli put dobila pile, a meni su dali kokoš. Nije fer, žaliću se", šali se jedan korisnik i pokreće bujicu smijeha. Saglasni su da je hrana u kuhinji Crvenog krsta raznolika i da im taj obrok mnogo znači.

"Danas su nam poslužili pasulj, hrenovke i hljeb. A inače bude riže, makarona, piletina, grašak, kobasice", priča nam jedna srednjovječna korisnica koja godinama dolazi, ne želeći da se predstavi. Zbog ekstremnih minusa i snježnih padavina koji su vladali prethodnih dana širom BiH, povećan je broj korisnika u javnim kuhinjama, gdje po ovoj hladnoći mnogi dobiju svoj jedini topli obrok.

Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, kaže da javna kuhinja ove organizacije broji 435 korisnika koje određuje Centar za socijalni rad, a toliko se obroka dnevno i spremi. Rade svaki dan osim nedjelje, dok subotom korisnici dobijaju hljeb i još nešto ako ima, u zavisnosti od donacija. Na drugom kraju zemlje, u Sarajevu, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Stari grad, i Zilha Šeta, upravnica Narodne kuhinje "Stari grad" u Sarajevu, odlučili su ponuditi topli obrok za sve one koji pokucaju na vrata ove kuhinje. Osobe ne moraju biti registrovani korisnici.

"Niko neće biti gladan i smrznut ovdje kod nas. Godinama spremno dočekuje sve situacije, vremenske neprilike i nesreće. Nijedna osoba ne bi trebalo da bude gladna. Imamo dovoljno hrane, donacija i redovnih izdvajanja iz budžeta Kantona da priuštimo obrok svima koji dođu", naglašava Šeta. Nakon što su nastupile ekstremne hladnoće, Narodna kuhinja "Stari grad" pozvala je sve kojima je potreban topli napitak ili jelo da im se obrate bez dokaza o mjestu boravka, materijalnom statusu i slično. Ova akcija će se sprovoditi svaki dan do poboljšanja vremenskih prilika.

Povećava se broj korisnika

Zbog teške ekonomske krize broj korisnika usluga jedine javne kuhinje u Sanskom Mostu, koja funkcionira u sklopu nevladine organizacije "Feniks" se neprestano povećava.

"Trenutno imamo oko 150 korisnika, a planom rada predviđena je priprema oko stotinu obroka. Sem toga, našim korisnicima pomažemo i pripremom te distribucijom humanitarnih paketa", rekao je Emil Hotić, koji rukovodi radom ove ustanove, te istakao kako je zbog snježnog nevremena jedan broj korisnika, mahom starijih i nemoćnih osoba, ostao bez obroka. "Sa druge strane, mi nismo u situaciji da, zbog zametenih puteva, dopremo do naših korisnika u udaljenim dijelovima", istakao je Hotić. Većina materijalnih troškova se pokriva samofinansiranjem te donacijama iz inostranstva. Prošle godine javna kuhinja je pripremila i distribuirala 37.000 besplatnih obroka krajnjim korisnicima, kao i veliki broj humanitarnih prehrambenih paketa koji su uručeni socijalno ugroženim građanima.

(NEZAVISNE)

Tagovi: