Matea iz Banjaluke majstor stripa

Učenica OŠ ''Branko Ćopić'' iz Banjaluke talentom očarala region. Nagradu joj uručio jedan od pisaca ''Zagora'' Mureno Buratini. Njeni radovi su zapaženi i na beogradskom sajmu stripa

Umjetnički crtež na temu "Nirvana u očima Pikasa" ovih dana preplavio je društvene mreže, a reč je o radu devojčice devetog razreda Osnovne škola "Branko Ćopić" Matee Stević (14).

Izvanrednim talentom za slikanje, ali i crtanje stripova koji poseduje, "porazila" je mnoge iskusnije kolege, a njeni radovi pretprošle godine našli su se i na beogradskom sajmu stripa kada je osvojila vredne nagrade.

- Još kao dete zavolela sam crtanje i umetnost. To je moja velika ljubav i nešto čime ću se, nadam se, i kada odrastem baviti profesionalno. Nagrade iz Beograda mi mnogo znače, bilo je nekoliko kategorija, a ja sam je dobila za "novu nadu stripa" i lično mi je uručio jedan od pisaca planetarno popularnog "Zagora" Mureno Buratini - ispričala je za "Novosti" ova talentovana mlada Banjalučanka.

Nastavnik likovnog u njenoj osnovnoj školi zadao je temu "Rok bend u očima Pikasa" a izbor 14-godišnje Matee bila je "Nirvana", što je dodatno oduševilo njenog nastavnika, ali i umetnike koji su ovih dana na "Fejsbuku" komentarisali njen rad.

- Deca nam ponovo slušaju muziku i bave se umetnošću, ipak nisu svi na Instagramu i ne prate svi "Farmu", ima nade za nas - bio je jedan u nizu komentara.

Matea je talenat za slikanje, kaže njena majka Ljilja, nasledila od oca i bake.

- Još kao četvorogodišnja devojčica pokazala je da ima talenat, a uvek je imala autentičan stil, kao i danas. Na primer, na njenim prvim radovima svim likovima je dodavala naočare, jer joj je bilo nezamislivo da ih neko nema. I njen otac Siniša imao je tada naočare, pa valjda otuda taj motiv. I njena baka Rada, moja majka, takođe slika, pa su valjda i geni imali udela u njenoj nadarenosti - kaže za "Novosti" Mateina mama Ljilja Stević.

Podrška ''Nevidljivim generacijama''

Njen talenat prepoznali su i sa bloga "Povezivanje", pa su pokrenuli grupu "Podržimo nevidljive genijalce" u kojoj pozivaju sve građane Banjaluke ali i šire da na svoj kaver na "Fejsbuku" na sedam dana postave Matein rad.

- Grupa je nastala kao podrška mladim genijalcima poput Matee, koji žive u anonimnosti. Mi nešto stariji, mladi ljudi moramo smisliti način kako da im posvetimo više pažnje i damo podstreka njihovim idejama - rekla je za "Novosti" autor bloga Ljiljana Preradović.

PIŠE: Nina Radić, Novosti

Tagovi: