RUKOVODSTVO SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA: Prilika za mlade u Banjaluci

Izbori za novo rukovodstvo savjeta mjesnih zajednica trebalo bi da budu održani 19. marta, a pojedine političke partije već su krenule s pripremama za sprovođenje kampanja.

Na njihovim listama naći će se najznačajnija imena iz svijeta politike, privrede, sporta, kulture i drugih oblasti. Ipak, pored dosadašnje prakse da članovi savjeta budu stranačka lica, ovog puta daće više prostora nestranačkim kadrovima koji žele dobrobit svojoj mjesnoj zajednici (MZ). U PDP-u kampanja kreće već od prvog februara, a fokus je da na listama za članove savjeta MZ budu mladi ljudi.

"Kampanje ćemo bazirati na lokalne teme, a akcenat je na sportu, igralištima, tribinama i malim parkovima", rekao je Draško Stanivuković (PDP). Kako je dodao, najviše mladih članova imaju na Starčevici, u Petrićevcu, na Laušu i u Lazarevu, a pored njih na listama će biti i mladi koji žele da pomognu, a ne žele biti članovi bilo koje političke partije.

I Boran Bosančić, predsjednik DNS-ove Komisije za rad s mjesnim odborima, rekao je da kreću s pripremom kampanje za izbore savjeta u MZ.

"Nastojaćemo da to budu istaknuta imena iz svijeta privrede, kulture, sporta ili nekih drugih oblasti", rekao je Bosančić. Kako je naveo, DNS će uputiti i javni poziv zainteresovanim građanima koji nisu partijski članovi, a koji žele da se kandiduju, i tako dati priliku ljudima koji žele dobrobit svojoj MZ. Nenad Talić (SNSD) rekao je da još nisu precizirali konkretne aktivnosti koje će sprovoditi u kampanji, ali je i on poručio da će i ova partija biti aktivna.

Komentarišući činjenicu da su se dosadašnji predstavnici savjeta žalili da grad nema dovoljno razumijevanja za njihove potrebe, Talić je rekao da je novi gradonačelnik dosta na terenu kako bi se upoznao sa situacijom i samim tim nastoji se promijeniti takav stav.

U SDS-u, takođe, nisu precizirali detalje o sprovođenju kampanje, a njihov odbornik Aleksandar Petković rekao je da je pozicija članova savjeta MZ veoma odgovorna, ali i nezahvalna, jer oni praktično preuzimaju sav teret na sebe i odgovaraju građanima, a malo toga je u njihovim mogućnostima. Mnogi odustaju od kandidature Većina trenutnih predsjednika savjeta MZ ne planira se ponovo kandidovati jer smatraju da grad ne prepoznaje njihove prioritete. Vanja Janča, iz Savjeta MZ Obilićevo, rekao je da savjeti nemaju snagu da urade bilo šta da poboljšaju aktivizam u mjesnoj zajednici. Ni Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, neće se kandidovati. "Grad nije prepoznao naše prioritete", naveo je on.

(NEZAVISNE)

Tagovi: