Deutsche Telekom stiže u BiH

Najveći njemački telekom operater Deutsche Telekom i jedan od najvećih na svijetu zainteresovan je za strateško partnerstvo sa BH Telecomom, saznaje Novi.ba iz izvora u Vladi Federacije BiH.

 

 

 

 

Nijemci su krenuli u novi val ekspanzije u regionu. Hrvatski telekom, koj je odavno u vlaništvu njemačke kompanije, već akvizirao najvećeg crnogorskog operatera za 123 miliona evra.

 

Kako se saznaje, iz izvora u Vladi FBiH Njemačka je već delegirala savjetnika koji pomaže entitetskoj vladi da provede reformu u telekom sektoru, a koja je uslov i reformske agende i Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Prema sporazumu sa MMF-om, Vlada FBiH mora provesti due diligence analizu poslovanja BH Telecoma i HT Eroneta kako bi bili spremni za uvođenje strateškog partnera. Izvor pojašnjava da se ne radi o prodaji vlasništva „zlatnih koka“, već o prodaji manjinskog paketa dionica sa ciljem poboljšanja poslovanja i efikasnosti državnih kompanija.

Analiza poslovanja je već počela i kako saznaju, prvi pokazatelji idu u prilog planovima da se pronađe renomirani strateški partner. Država bi tako dobila dio novca, a kompanija bolju upravu i poslovanje.

"Već nekoliko godina imamo pad prihoda i profita u oba telekoma, posebno u BH Telecomu. Smatramo da je to rezultat objektivnih, ali i subjektivnih okolnosti te da bi dolazak renomirane svjetske kompanije u upravljanje mogao donijeti nedostajajući energiju i profesionalizam u menadžment državne kompanije", kazao nam je dobro upućeni izvor iz Vlade.

Oni ponavljaju da se ne radi o privatizaciji telekoma te da bi država zadržala kontrolni paket, ali je poznato da i međunarodna zajednica odavno smatra da mora doći do liberalizacije ovog tržišta pri čemu bi se ograničila politička kontrola nad državnim kompanijama.

Njemačka je, kao i druge zemlje, odavno pokazivala interes i sada su ušli u proces kako bi nama pomogli da pripremimo stanje za ovu ključnu reformu koja će koristiti i vlasnicima i građanima. Nas raduje interes Berlina za saradnju sa bh. kompanijom.

Ali, da bude sve jasno, proces će biti zakonit i potpuno transparentan, niko neće biti privilegiran – tvrde iz Vlade FBiH. Nijemci su putem HT već dijelom u vlasništvu HT Mostar, ali bi tek sa ulaskom u najvećeg operatera ostvarili svoje sadašnje tržišne ciljeve. (Novi.ba)

Tagovi: