CVIJANOVIĆEVA U VAŠINGTONU: Glas Srpske se ipak čuo

Uprkos sankcijama odlazeće američke administracije koja je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, zabranila ulazak u tu zemlju i tako spriječila odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trampa, glas Republike Srpske danas se ipak čuo u Vašingtonu.

Brojnim svečanostima i balovima prisustvuju premijerka Željka Cvijanović i supruga predsjednika Republike Snježana Dodik.

Po dolasku u Vašington premijerka je izjavila da je ponosna što predstavlja Republiku Srpsku. Ohrabren onim što je čuo u Trampovom kabinetu, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić kaže da će se brže od očekivanog desiti zaokret u spoljnoj politici.

Uprkos opstrukcijama i ucjenama da se spriječi dolazak predsjednika Republike Srpske u Vašington, šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić s dobrim vijestima dočekao je delegaciju Republike Srpske, koja će večeras prisustvovati brojnim prijemima i balovima, nakon polaganja zakletve novog američkog predsjednika.

Premijerka Cvijanović i supruga predsjednika Republike imaće priliku da se susretnu s brojnim zvanicama, članovima Kongresa i ličnostima iz političkog i društvenog života SAD.

- Građani Republike Srpske očekuju i uvijek su očekivali da njihove institucije imaju dobru saradnju sa svim zemljama u svijetu, posebno sa važnim državama kao što su SAD - rekla je premijerka Srpske.

Šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu istakao je da će premijerka i gospođu Dodik na prijemima i balovima imati priliku da se upoznaju s raznim predstavnicima nove administracije, članovima Kongresa i mnogim značajnim ljudima iz političkog, društvenog i ekonomskog života SAD.

Kesić je sinoć razgovarao i sa šefom Trampovog kabineta. Ono što je čuo, kaže, ohrabruje, i Republika Srpska ima razlog za optimizam. S odlaskom Obamine administracije odlaze i ultimatumi, ucjene i kazne, prepričava Kesić, kome je rečeno da će zaokret u spoljnoj policiti uslijediti mnogo brže od očekivanog i da će prioritet biti borba na razbijanju okvira izgrađenog u vrijeme hladnog rata.

- Ono što smo juče čuli je da ima dosta promjena u spoljnoj politici, da se desi nego što sam očekivao i to mi je drago.

Mislim da ima dosta prostora da se prvi put prihvate legitimni interesi Republike Srpske - rekao je Kesić.
Upitan da prokomentariše kakve su prorcedure u vezi sa ukidanjem sankcija predsjedniku Republike, Kesić ne želi mnogo da otkriva, ali je optimista da to pitanje neće dugo ostati bez odgovora.

- Јa sam uvjeren da će i to pitanje vrlo brzo da dođe na dnevni red i mislim da imamo vrlo dobre sagovornike i mislim da ćemo pokazati vrlo brzo i kroz druge kontakte i tu postoji volja i s njihove i naše strane da se gradi međusobna saradnja - rekao je Kesić.

Cvijanovićeva i Kesić demantovali su spekulacije koje su objavili pojedini mediji o troškovima premijerkinog boravka u Vašingtonu. Kesić ne spori da su cijene smejštaja zbog Trampove inauguracije povećane i do 300 odsto, ali kaže da je naše Predstavnišvo smještaj, po mnogo povoljnijim cijenama, rezervisalo čim je predsjednik Republike dobio pozivnicu. Njegova supruga troškove puta i smještaja finansira sama.

- Dolazak ovdje u finansijskom smislu za Srpsku je jednak odlasku predsjednika Vlade ili ministra finansija na razgovor sa MMF-om - rekla je Cvijanovićeva.
Kesić je istakao da su sve spekulacije te vrste mnogo smiješne.

- Ali mi smo navikli na to i da se na taj način pokušava odvući pažnja javnosti na neke sporedne teme sa one najvažnije, a to znači biti prisutan na ovakvoj svečanosti i biti prisutan kada svi rade protiv i pokušavaju da blokiraju i sabotiraju sve kontakte i prisustvo predstavnike Republike Srpske svečanostima - naveo je Kesić.

Ovakve i slične spekulacije, poručuju, neće umanjiti značaj i ponos što su danas na najznačajnijem događaju na planeti. A to je, upravo, uznemirilo duhove u Federaciji, gdje pokušavaju da umanje značaj posjete, dok u američkoj ambasadi ne znaju ko je na spisku zvanica. Cvijanovićeva je za RTRS izjavila da je riječ o zvaničnom pozivu i da će prisustvovati svim svečanostima povodom inauguracije.

(RTRS)

Tagovi: