STEVANDIĆ: Ustavni sud BiH radi protiv Srba

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da je Ustavni sud BiH usmjeren isključivo protiv interesa srpskog naroda, što je potvrđeno odbacivanjem zahtjeva 30 poslanika Narodne skupštine Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH usvojio od konstituisanja poslije izbora 2014. godine.
"Ovaj sud boluje od hronične srbofobije. Prema tome, sve što je srpskom narodu zabranjeno, drugima je dopušteno", rekao je Stevandić Srni. 

Nema suda, kaže Stevandić, koji na takav način promoviše nejednakost. 

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH /FBiH/ usvojio od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine. 

Ovaj sud zaključio je da su osporeni zakoni doneseni u skladu sa odredbama Ustava BiH, kao i Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije. 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH 29. septembra prošle godine i zatražili donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo izvršenje tih zakona i ostalih opštih pravnih akata, kao i da se zabrani rad Doma naroda Parlamenta FBiH sve dok se u njemu ne ostvari konstitutivnost Srba u punom kapacitetu, a sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu. 

Klub delegata srpskog naroda u federalnom Domu naroda trenutno čini 13 delegata, umjesto 17 kako je propisano Ustavom FBiH, čime su oni onemogućeni da zatraže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na bilo koje zakonsko rješenje koje se donosi u FBiH.

Tagovi: