Danijel Drljača četvrti put najbrže doplivao do Časnog krsta

Prijedorčanin Danijel Drljača četvrtu godinu zaredom najbrže je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani, za koji se danas takmičilo 40 najodvažnijih plivača.
"Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži. Snijeg je otežavao situaciju i mnogi ljudi se nisu usuđivali ni da izađu iz kuće i podrže nas, a plivačima svaka čast što su uopšte učestvovali", rekao je Drljača novinarima u Prijedoru. 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je pobjedniku zlatnik sa motivom rođenja Isusa Hrista i grbom Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je Drljača doplivao. 

"Broj građana koji su došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje. Ovi momci junačkog srca su hrabro isplivali u hladnoj rijeci Sani koju je okruživao snijeg", rekao je Đaković. 

Plivanju i litiji prethodila je bogojavljenska liturgija u Crkvi Svete Trojice koju je služio protojerej stavrofor Mladen Majkić. 

"Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, ovi hrabri momci nisu odustali da se takmiče i okolnosti su takve bile da je naš dosadašnji pobjednik i ove godine bio najuspješniji", rekao je Majkić. 

Temperatura vode rijeke Sane iznosila je četiri stepena Celzijusova, a vazduha dva stepena ispod nule. Tokom litije više ulica u gradu bilo je zatvoreno za saobraćaj. 

U pratećem programu učestvovali su članovi kulturno-umjetničkih društava "Doktor Mladen Stojanović", "Milan Egić" i "Kozara", hor "Vila", oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici gradske uprave. 

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava Prijedor. 

Tagovi: