Etno-selo i duhovne oaze zovu u Semberiju (FOTO)

Uživanje u ljepotama prirode, kupanje u termomineralnoj vodi, povratak u prošlost u etno-selu, ali i pronalaženje duhovnog mira, samo je dio onoga što je lani privuklo veliki broj turista da posjete Semberiju.

Prema podacima Turističke organizacije grada Bijeljina, lani je zabilježeno 18 odsto više turista u odnosu na 2015. godinu, dok je broj noćenja veći za oko 12 procenata. Strani turisti čine više od 56 odsto ukupnog broja posjeta.

Prema riječima referenta za turizam u Turističkoj organizaciji Bijeljina Milivoja Ere, ovim rezultatima je doprinio veći broj manifestacija koje su lani održane širom Semberije.

- To se posebno odnosi na avgust, septembar i oktobar gdje smo zabilježili više od 20 odsto noćenja više u odnosu na godinu ranije - rekao je Era.

On ističe da je jedan od razloga za veću posjetu Bijeljini i povoljna klima te objekti koji su zanimljivi turistima.

- Turistima su najatraktivniji banja Dvorovi, ali i etno-selo Stanišići, koje godišnje bilježi i više od pola miliona posjeta - rekao je Era i dodao da su zbog blizine Bijeljine sa Srbijom u posljednje vrijeme sve atraktivnije šoping ture. Prema njegovim riječima, u Bijeljinu sve više dolaze i đaci u okviru programa školskih ekskurzija.

 

- Đaci uglavnom obilaze vjerske objekte poput manastira Sveta Petka u naselju Pet jezera i Svetog Vasilija Ostroškog u centru grada, kao i manastir Tavna - kaže on.

Era ističe da prostora za napredak u turističkoj ponudi ima, naročito kada je riječ o povećanju broja noćenja.

- Zadržavanje turista nije na zadovoljavajućem nivou. Prosjek je 1,9 dana, što je ispod republičkog prosjeka koji iznosi 2,3 dana - rekao je Era i dodao da ovog mjeseca počinje da radi i suvenirnica Turističke organizacije, koju će krasiti tradicionalni predmeti iz ovog kraja.

- Nabavili smo suvenire i uložili oko 9.000 KM u ovaj posao. Bijeljini je potreban i info-centar gdje će turisti moći da dobiju informacije o najvažnijim objektima u gradu - rekao je Era.

On je napomenuo da je teško izračunati koliki je stvarni broj posjetilaca, jer se u većini objekata ulaz ne naplaćuje.

Zahvaljujući velikom broju posjeta zabilježen je i rast prihoda od naplate boravišne takse, što predstavlja značajan priliv u gradski budžet.

Novogodišnja noć

Veliki broj turista dočekao je Novu, 2017. godinu, u Bijeljini, a najluđu noć mnogi od njih su proslavili u etno-selu Stanišići.

- Riječ je uglavnom o našim ljudima koji rade u inostranstvu. Najviše ih je bilo iz Slovenije, Austrije, Švajcarske i Njemačke - kazao je Milivoje Era.

 

(GLAS)

Tagovi: