NEKI PROIZVODE MED I VINO, A NEKI SU LOVCI: Evo kako naši političari provode slobodno vrijeme

Političari iz RS kada se ne bave politikom proizvode med, vino, rakiju, sok od aronije, dok se pojedini pretvaraju u lovce.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević jedini je u Vladi RS koji svoje slobodno vreme provodi među pčelama i vrcajući med.

-Posedujem oko tridesetak košnica. Boravak i rad u pčelinjaku za mene je najbolji odmor od naporne svakodnevice. Bavim se time dvadesetak godina i otkrio sam mnoge tajne proizvodnje meda – rekao je Malešević za “EuroBlic”. Otkrio je i da u svom kabinetu uvek ima po nekoliko teglica meda, kao eliksir zdravlja.

Ministar pravde Anton Kasipović otkriva da od politike i napornog rada, mir pronalazi u svom vinogradu nadomak Banjaluke.

- Sve slobodno vreme provodim u vinogradu. Iako je po meni to jako malo i nedovoljno, nekako se snalazim. To je sasvim drugačiji svet u odnosu na ovaj koji čovek ima u svakodnevnici – rekao je Kasipović.

Među čokotima često se može pronaći i načelnik Laktaša Ranko Karapetrović, kao i poslanik NDP u PD BiH Momčilo Novaković.

- Živim na selu gde imam imanje. Kad nisam zauzet politikom opuštam se radeći u vinogradu i na plantaži aronije. Proizvodim domaće vino za sebe i sok od aronije. Time se zanimam i kada odem u penziju neće mi biti dosadno – kaže Novaković. Ističe da ima oko stotinjak čokota, a oko 1.500 zasadi aronije.

Šta je dobra kapljica zna Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u PD BiH, jer kada se ne bavi politikom - proizvodi rakije.

- Kada imam prostora onda svoju pažnju posvećujem proizvodnji dunjevače i viljamovke, kao i voćnjaku u kojem pored dunje i viljamovke imam i divlju krušku. Zajedno sa ocem i prijateljima imam proizvodnju rakija pod brendom “Moja rakija” – kaže Košarac.

Istovremeno, Perica Bundalo iz PDP za “EuroBlic” otkriva da godinama uzgaja autohtone vrsta voća.

- Na porodičnom imanju imam preko 100 stabala različitog voća. Uzgajam posebne vrste jabuka, krušaka, trešnji i ukrasnog bilja. Imam kivi, smokvu, limun, vrbe, ljubičasti bagrema, kalemljenog gloga, raznih vrsta puzavica, oskoruše, mušmule, breskve i šantelije – navodi Bundalo. Odmor od teških tema pronalazi upravo među voćkama, jer ga posebno zabavlja kada voćke cvetaju i kada vidi da sve raste što je posadio. Ipak, najpoznatiji voćar u RS je predsednik RS Milorad Dodik, koji u blizini svog imanja ima voćnjake jabuke i šljive.

S druge strane, najviše političara iz RS se tokom slobodnog vremena pretvara u lovce. Tako su strastveni lovci Nebojša Radmanović, delegat SNSD u Domu naroda BiH, Džerard Selman, predsednik Ustavnog suda RS, Goran Mitrović, bivši poslanik SNSD u NS RS čije zidove krase trofeji doneseni čak iz Afrike. Među njima su i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, poslanik SDS u NS RS Nedeljko Glamočak, bivši načelnik ŠamcaSavo Minić, ali i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Lov u penziji

- Ako ne ostarim nadam se da ću se u penziji baviti hobijima, kojih je veoma mnogo jer sam sportista. Redovan sam prilikom lova sitne divljači, jer se uglavnom ide nedeljom - kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

- Letos, kada se lovila visoka divljač, nisam stigao ići upravo zbog političkih obaveza i predizborne kampanje. U lovu je najvažnija zaštita prirode i dobro druženje sa prijateljima – dodaje Mićić.

PIŠE: Vida Đukić, EuroBlic

Tagovi: