SVAKA POMOĆ JE DOBRODOŠLA: Gajićima najveća želja da su im djeca zdrava

Devetočlana porodica iz sela Romanovci kod Gradiške živi od 140 maraka mjesečno. Ivana i Dražen bez posla, kuća nedovršena, sve osim ljubavi nedostaje

Nije čest prizor da ispred nečije kuće vidite sedam pari malih papuča. Ne, nije riječ o bajci o sedam patuljaka, već o porodici Gajić iz gradiškog sela Romanovci. U ovom ravničarskom selu, na pola puta između Gradiške i Banjaluke, Dražen (34) i Ivana (29) žive i brinu o sedmoro djece. Oboje su bez posla.

- I suprug i ja imamo samo osnovnu školu. Primamo dodatak za drugo, treće i četvrto dijete. Ostali nemaju prava, takav je zakon. Muž povremeno ide u šumu i tako nešto zaradi. Troje djece ide u školu, plaćaju autobusku kartu. Nije nam lako, ali snalazimo se nekako - kaže majka Ivana.

Ova porodica živi u maloj kući od četrdesetak kvadrata - imaju dvije prostorije i kupatilo. A u kući - sve čisto i svaka stvar je na svom mjestu. Ne bi se reklo da tu žive Vladana (9), Vladan (8), Ognjen (6), Sara (4), Milena (3), Milijana (godinu i po) i beba Slavko, koji je rođen krajem novembra. Na pitanje kako izgleda jedan dan majke sedmoro djece, Ivana kaže da radi sve ono što rade i druge majke. Ustane, spremi djecu za školu, spremi doručak i nahrani najmlađe. Ne žali se i ne kuka da joj je teško.

- Higijena je najvažnija. Čim ustanu, moraju da se umiju i operu zube, a uveče prije spavanja ih sve kupam. Niko mi ne pomaže, i moji i muževljevi roditelji žive u drugom selu, pa se povremeno vidimo. Nije mi teško, svi su dobri i slušaju me.

Ovoj porodici mnogo znači ljekar iz Gradiške, doktor Slavko Dunjić. Slučajno je saznao za njih. Pomogao im je da naprave ovu kuću u kojoj sad žive, a obećao je i kravu. Ivana i Dražen su u znak zahvalnosti najmlađeg sina nazvali po doktoru.

- Doktor Slavko nam je zaista mnogo učinio. Redovno nas zove i obilazi. Krstio je petoro djece ljetos, na Vidovdan. Sad smo kumovi, a krstiće i svog imenjaka, samo dok malo poraste. Ne tražimo ništa, ali svaka pomoć nam je dobrodošla. Treba nam novac za kuću, da napravimo još dvije spavaće sobe - jednu za djevojčice, a drugu za dječake, i da završimo kupatilo - kaže otac Dražen.

Roditelji, koji su u braku 11 godina, kažu da su djeca dobra i skromna. Ne igraju se igračkama, već jedni sa drugima. Pomažu mami i tati koliko mogu. Dječaci sa tatom slažu drva, a djevojčice pomažu mami u kući. Najveća želja ovog mladog bračnog para je - da im djeca budu zdrava.

Pomoć

Svako ko želi da pomogne ovoj devetočlanoj porodici može da se javi ocu Draženu Gajiću na telefon +387 65 313 049.

(Novosti)

Tagovi: