Prehladno i za skijanje

 Suviše niske temperature koje su posljednjih dana zahvatile region smanjile su i broj skijaša na planinama u RS i BiH, a zabavi i zimskim čarolijama nisu odoljeli samo najveći ljubitelji sportova na snijegu.

Iako je zimska turistička sezona počela prije gotovo mjesec, posjećenost skijaških centara nije na nivou očekivanja. Tokom decembra jedva da je bilo snijega, a kada je konačno pao temperature na termometru su se spustile i do 25 podjelka ispod nule.

U Olimpijskom centru "Jahorina" ističu da bi sezona trebalo da bude mnoga bolja i dodaju da je skijanje moguće na stazama "Skočine" i "Poljice", gdje je u funkciji i ski-lift "Poljice". Otvoren je i bebi-lift za najmlađe posjetioce, te zabavni park "Ogorjelica".

- Popunjenost je znatno smanjena u odnosu na period oko Nove godine, kada smo bili popunjeni 100 odsto. Mjesta sada ima dovoljno za sve one koji žele doći na Jahorinu i očekujemo da će narednih dana biti pogodnije vrijeme što bi trebalo povećati dolazak turista - kaže portparol Olimpijskog centra Jahorina Ivana Lizdek.  

Dodala je da je osjetno smanjenje i broja stranih gostiju.

- Stranaca sada ima malo, ali krajem januara očekujemo posjetu većeg broja skijaša iz Turske,  te tokom  februara iz Mađarske - kaže Lizdekova i dodaje da su uslovi za skijanje izuzetno dobri.

Niske temperature smanjile su i broj skijaša na planini Bjelašnici iako snijega ima u izobilju.

- Hladno vrijeme je uzrok što je posjeta za 20 procenata manja u odnosu na očekivanu, ali smještajni kapaciteti su dobro popunjeni i zadovoljni smo posjetom - rekao je koordinator marketing službe preduzeća ZOI 84 Suad Jusić i dodao da je najviše skijaša iz BiH, te manji broj gostiju iz regiona.

Dodao je da na stazama ima od 50 do 30 centimetara snijega, te da su posjetiocima na raspolaganju dva ski-lifta za odrasle i četiri bebi-lifta, a u ponudi imaju i noćno skijanje. U Planinskom skijaškom društvu "Ljubijski rudar" kažu da situacija nije onakva kakvu su priželjkivali jer na Kozari još nema dovoljno snijega.

- U funkciji je samo bebi staza tokom dana, dok je velika staza od 600 metara zatvorena zbog manjka snijega. Trenuto oskudijevamo sa vodom, pa ne možemo proizvesti vještački snijeg. Malo vode koje smo imali u obližnjem jezeru smo potrošili za osnježavanje dječije staze - rekao je predsjednik ovog društva Božo Grbić.

Niže cijene

U Olimpijskom centru Jahorina ističu da svakodnevno rade na privlačenju što većeg broja gostiju, zbog čega će od 15. januara sniziti cijene smještaja u hotelu "Bistrica".

- Dnevna cijena polupansiona od sredine januara iznosiće 66 KM po osobi u dvokrevetnoj sobi - rekla je Ivana Lizdek. 

Dnevne cijene ski-pasa

Jahorina

25 KM za odrasle

20 KM za djecu

Kozara

15 KM za odrasle

10 KM za djecu

Bjelašnica

30 KM za odrasle

21 KM za djecu

(GLAS)

 

Tagovi: