Kraljeva stolica i kugla misterije Žepe

Područje Žepe u opštini Rogatica obiluje brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima koje privlače ljubitelje arheologije, ali i sve veći broj turista.

Uz Andrićev most na Žepi i Redžep-pašinu kulu sa oreolom nacionalnih spomenika, tu su brojni stećci i srednjovjekovni grad Vratar koji je, kako bilježe istoričari, bio središte župe u kom je stolovala vlastela Drinjačići i Kovačevići. Ostaci Vratara još su dobro vidljivi, ali pažnju, uglavnom putnika namjernika, posebno privlače "kraljev sto" ili velika stolica i mala kamena stolica.

Velika stolica je kamena gromada koja je isklesana tako da ima sjedište, naslon za leđa i dio naslona za ruke. Visoka je oko 130 centimetara i okrenuta prema sjeveru, odnosno južnoj ulaznoj kapiji nekadašnjeg grada.

- Ispred stolice ima mnogo zaravnjenog prostora, pa se pretpostavlja da se tu nekada zborovalo, a govore je, mjereći po ovovremenskim ponašanjima, držao ko drugi, nego vlastelin - kazuju mještani sela Vratar koje je smješteno na padinama istoimenog brda na kojem je nekad bio grad Vratar.

Nedaleko od kraljeve ili velike stolice, nalazi se i druga, mala stolica, koja je lošije urađena ili je vremenom oštećena.

Područje Žepe obiluje i drugim svjedocima vremena na šta ozbiljno računaju turistički radnici u Rogatici. Tu je i zanimljiva kamena kugla sa patinom koja asocira na davno prošla vremena. Kugla sada ukrašava dvorište Sulje Kulovca u selu Žepa. Ovaj penzioner i povratnik u Žepu kaže da je kugla sastavni dio inventara u njegovom dvorištu.

- Ni sam ne znam kako se i kada "dokotrljala" u naše dvorište. Otac mi je pričao da je "isplivala" u neposrednoj blizini Redžep-pašine kule, koja je nadomak moje kuće. Ubijeđen sam da se tu nalazi i mnogo drugih arheoloških ostataka iz 17. vijeka iz koga potiče ovaj spomenik kulture. Međutim, sve to sada propada kao i sama kula kojoj je u posljednjem ratu izgorio krov i zub vremena nemilosrdno je uništava  iako je i ona proglašena nacionalnim spomenikom u BiH - kazao je Kulovac.

Od kakvog je kamena kugla napravljena i čemu je služila ovdje niko ne zna, a do tog odgovora žele da dođu i u Turističkoj organizaciji opštine Rogatica.

- Na potezu su arheološki i drugi stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa - rekao je direktor Turističke organizacije Nebojša Golić uz napomenu da je i ovaj rariretni arheološki predmet registrovan i kao svojevrsna atrakcija uvršten u turističku ponudu ovog kraja.

Prokleta Jerina

Prema predanju, grad Vratar je zidala Prokleta Jerina, a zauzeo ga je i razorio Redžep-paša. Na suprotnoj obali Žepe postoji kula, za koju se kaže da je Redžep-pašina.

Mještani pričaju da postoji legenda da je kamena stolica na Vrataru prestolje kraljice Jerine. Narod je ovu kraljicu nazivao i Prokleta Jerina zbog vjerovanja da je svaku noć uzimala drugog muškarca, te bi ga još prije jutra ubijala. (GLAS)

Tagovi: