Susret s misterijama Hrustovačke pećine (FOTO)

Hrabar i smion podvig izveli su nedavno članovi Kluba esktremnih sportova ''Kondor'' iz Sanskog Mosta, istraživši dosad nepoznate dijelove Hrustovačke pećine, jedinstvenog prirodnog dragulja, koji je udaljen petnaestak kilometara od ovog grada.

Prema riječima predsjednika tog kluba Edina Seferovića, odlučili su da se, naoružani potrebnom opremom i rekvizitima, upute uzanim hodnicima pećine koji nikada u prošlosti nisu bili predmet speleoloških istraživanja i na tom putu su prevalili kilometar i po.

Seferović pojašnjava kako unutrašnjost pećine čine dva hodnika, od kojih je desni impozantan i prohodan, te se prostire u dužini od oko 700 metara s visokim svodovima, koji na nekim mjestima dostižu visinu od desetak metara. Za razliku od njega, lijevi hodnik je zbog teške prohodnosti slabo ispitan, a treba istaći kako Hrustovačka pećina nikada u prošlosti nije bila predmet detaljnih speleoloških istraživanja.

 

"Odlučili smo se uputiti lijevim hodnikom i bio je to jedinstven doživljaj. Uvjerili smo se kako je ova pećina zaista veličanstvena i da krije brojne tajne i misterije. Kretali smo se pomoću Arijadnine niti, kako se ne bismo izgubili, a na kraju našeg puta naišli smo na jezero duboko oko dva metra savršene bistrine", opisuje Saferović. Pojašnjava kako je bilo moguće zaobići jezero i nastaviti putovanje, ali su ga prekinuli zbog straha da će im baterije i lampe prestati raditi.

Tokom puta savladavali su uzane procjepe i otvore te se provlačili kroz njih s teškom mukom, da bi ubrzo nakon toga nailazili na velike i prostrane niše ukrašene stalaktitima i stalagmitima. "U jednoj prostoriji naišli smo na pećinske biljke, koje zaista neobično izgledaju. Bijele su i sluzave, bez lišća i drvenastog oblika, nešto takvo još nismo vidjeli", kaže Seferović.  

Neobični podvig dokumentovali su fotografijama i snimljenim video-materijalom i namjera im je da od svega naprave promotivni film u cilju popularizacije ovog jedinstvenog prirodnog dobra. Inače, Hrustovačka pećina jedan je od turističkih dragulja ovih prostora, krase je brojni stalaktiti i stalagmiti, koji su umjetnički izvajani tajnovitom rukom prirode i svakog posjetioca ostavljaju bez daha. Pećina u selu Hrustovu proglašena je spomenikom prirode i pod zaštitom je države. Ulaz u pećinu je veliki otvor u dubini stijene, svod u njenoj unutrašnjosti je veoma visok, a sama pećina je prostrana i ostavlja utisak impozantnosti.

Arheološka iskopavanja početkom 20. vijeka na samom ulazu u pećinu otkrila su da je taj lokalitet nastanjivan u najranijim fazama postanka ljudskog roda. Istraživanja su otkrila praistorijska ognjišta, gdje se ložila vatra, kao i ostatke kostiju pradavnih životinja, kojima se hranio prvobitni čovjek. Pretpostavlja se kako je ulaz u pećinu bio savršeno mjesto za život naših predaka i sklonište od zime, vjetra i drugih vremenskih nepogoda.

Svi arheološki predmeti koji su pronađeni tokom pomenutih istraživanja danas se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. I pored ovih istraživanja, očigledno je da Hrustovačka pećina krije još brojne misterije koje tek čekaju da budu otkrivene.

(NEZAVISNE)

Tagovi: