Hitna u Šipovu bez vozača, pacijent taksijem 80 km do bolnice

Dragan Keleč iz Šipova, kojem je zbog srčanog udara bila hitno potrebna medicinska pomoć, prevezen je do Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci taksijem, jer u Domu zdravlja u ovoj opštini nisu mogli da obezbijede prevoz pacijenta.

Keleč se u utorak oko 23 časa javio u Dom zdravlja u Šipovu, gdje je dežurni ljekar ustanovio da je riječ o srčanom udaru i da hitno mora biti prevezen u UKC RS. Međutim, iako u Domu zdravlja imaju četiri vozača i isto toliko sanitetskih vozila, u trenutku kada je Keleč morao za Banjaluku nijedno od njih nije bilo na raspolaganju.

Dežurni ljekar je rekao porodici da im oni ne mogu obezbijediti prevoz, jer je dežurni vozač već odvezao jednog pacijenta u Banjaluku.

- Ispred Doma zdravlja je bilo parkirano jedno sanitetsko vozilo pa sam pitao da li mogu da pozovu nekog od ostala tri vozača. Rekli su mi da drugi neće da se jave. Nisu ni pokušali da ih pozovu - kazao je Draganov sin Duško.

Dodaje da nisu imali rješenja osim da pozovu taksi i tako dođu do UKC Banjaluka.

- Ne znam kako smo tu noć stigli živi do bolnice, s obzirom na to da su uslovi na putu bili užasni, poledica, magla. Da se nešto dogodilo, ne bismo imali koga da zaustavimo i da tražimo pomoć. Taksista je vozio sa sve četiri upaljena žmigavca, samo da ne zakasnimo. Stigli smo za sat - kazao je Duško.

Dodaje da ljekari u UKC RS nisu mogli vjerovati da su čovjeka koji je doživio infarkt bili prinuđeni više od 80 kilometara voziti taksijem bez pratnje medicinskog osoblja.

- Odmah po prijemu odvezen je u operacionu salu. Operacija je trajala gotovo dva časa, ugradili su mu dva stenta. U poslijepodnevnim časovima mu je ponovo pozlilo pa mu je ugrađen i treći stent - rekao je Duško Keleč.

Mnogi mještani Šipova kažu da ovo nije prvi put da u hitnim situacijama sami moraju da se snalaze za prevoz. Da je takvih slučajeva bilo i ranije potvrđuje i direktorica Doma zdravlja Stana Vujinić.

- Doktorica koja je radila u drugoj smjeni poslala je vozača koji radi noćnu smjenu u Banjaluku da odveze pacijenta i mi nemamo rezervnog vozača. Dešava se da u hitnim slučajevima moramo transportovati pacijenta taksijem - rekla je Vujinićeva.

Na pitanje zašto u hitnim slučajevima ne pozovu vozače koji rade u prvoj i drugoj smjeni, Vujinićeva kaže da će više informacija imati kada bude razgovarala sa ljekarima.

- Mislite da bi noću trebalo da angažujemo po tri-četiri vozača? Mi nemamo takve mogućnosti, znate kakva je situacija - rekla je Vujinićeva.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač rekao je da zna da nije prvi put da se pacijenti sami snalaze za prevoz, ali da se ovakav slučaj nije smio desiti.

- Situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi biće jedna od tačaka dnevnog reda na nekoj od idućih sjednica Skupštine opštine - rekao je Kovač.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su domovi zdravlja dužni da na teritoriji svoje opštine organizuju pružanje hitne medicinske pomoći tokom 24 časa, kao i usluge transporta pacijenata.

Taksi

Taksista Mladen Lovre iz Šipova kaže da je bio preplašen za život Keleča iako je za deset godina radnog iskustva prevezao mnoge pacijente do bolnice.

- Trudim se da pažljivo vozim, ali opet da stignemo što prije. Razgovaram sa ljudima, ohrabrim ih koliko mogu da se ne boje, kažem im da će biti dobro - rekao je Lovre, koji je dodao da je za njega najveća nagrada kada spasi nečiji život. (GLAS)

Tagovi: