ZA ISTORIJU: Zvezda razbila moćni CSKA, Kuzmić igrač utakmice!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su CSKA iz Moskve sa 78:67 (27:14, 21:20, 16:22, 14:13) u 15. kolu Evrolige.

Nikada pre crveno-beli nisu izašli kao pobednici iz sedam dvoboja sa "armejcima", pa dodatni motiv nije bio potreban. Ni to što je CSKA branilac titule, ni 20.000 navijača, ni atmosfera u krcatoj Areni kao nikada ove sezone.

Bilo je to poluvreme iz snova, kao da su se puleni Dejana Radonjića pretvorili u Teodosića i drugove, koji su došli u crveno-belo grotlo sa ulogom apsolutnog favorita. Zapravo, samo su bili svoji i igrali najbolje što mogu, kao u transu, od samog početka leteli po parketu.

Moćni CSKA uopšte nije tako izgledao, za šta zasluge idu na račun čudesne odbrane srpskog i regionalnog prvaka. Onaj segment igre koji Dejan Radonjić najviše voli funkcionisao je neverovatno, kao sat, najbliže savršenstvu, pa zvuči nestvarno da je Zvezda sve do pauze kontrolisala rezultat.

I ne samo kontrolisala, već je najčešće imala dvocifrenu prednost. Nije se znalo ko je bolje igrao, kao da su se utrkivali domaći igrači ko će da uveća vođstvo. Najpre je blistao Dangubić, Kuzmić je zaključao reket, dok je Dženkins (11 poena, četiri ukradene lopte) po ko zna koji put potvrdio koliko voli velike utakmice. Zato je bilo i 13:0, pa 23:9, ali Teodosić nije imao milosti prema voljenom klubu. Jeste izgubio pet lopti za poluvreme, ali je najbolji plej Evrope sa dve trojke gurao Moskovljane do 34:30.

Da je Zvezda veoma zrela pokazala je u tim trenucima. Nije bilo panike i nervoze, već je imala spreman odgovor na silovit nalet rivala i serijom 12-2, u kojoj je Gudurić mirno pogađao penale, a Kuzmić iz reketa, opet pobegla na dvocifrenu razliku. Za poluvreme je ubacila 48 poena i svela moćnu "armiju" na samo 34.

Sve što je Kuzmić radio u nastavku bilo je pokazatelj zašto je neko vreme bio i NBA igrač kao član Golden Stejta. Nikakvo rešenje Moskovljani nisu imali za crveno-belog tornja koji je sa lakoćom zakucavao, nanizao 10 poena za četvrtinu i dobijao sve duele u reketu.

Nalazila je Zvezda pukotine u odbrani rivala, Dženkins je došao do po šest ukradenih lopti i asistencija, ali su i gosti počeli da igraju najčešće preko Arona Džeksona. Najednom je počeo da probija, polaže i topi minus, a domaćin je nizao greške. Iako je bilo i maksimalnih plus 16 (52:36), u finišu treće deonice je bilo i minus šest, ali je Gudurićevo zakucavanje na semaforu ispisalo 64:56 pred odlučujući period.

Počela je tada i igra nerava, borba za svaki šut, skok, svaki deo terena, i u oba napada je dugo škripalo. Dugo, puna tri i po minuta je Zvezda bila bez koša, da bi se onda na velikoj sceni pojavio Nejt Volters. Američki plej je pogodio trojku, zatim i posle prodora, odbrana je opet postala neprobojna što je krunisao Simonović. Toliko puta je bio junak, sada je poentirao pod faulom i odmakao crveno-bele na opipljivih 72:58 na pet minuta pre kraja.

Ni u nastavku Zvezda nije dozvolila protivniku da dođe do preokreta. Zakucavanja Lazića i Simonovića stavila su tačku, usijala atmosferu da se trese cela Arena, za plus 15, za ogromnih 78:63 i skalp moćnog CSKA.

Crvena zvezda – CSKA 78:67 (27:14, 21:20, 16:22, 14:11)

Hala: Kombank arena. Gledalaca: 18.487. Sudije: Huan Karlos Garsija Gonzales (Španija), Emin Mogulkoč (Turska) i David Romano (Izrael).

CRVENA ZVEZDA: Volters 9, Dangubić 7, Mitrović 2, Lazić 2, Dobrić, Simonović 14, Rakićević, Dženkins 11, Gudurić 9, Jović 6, Kuzmić 16, Bjelica 2.

CSKA: De Kolo 6, Teodosić 6, Ogastin 3, Fridzon 2, Džekson 10, Antonov 2, Voroncevič 21, Higins, Kulagin, Hrjapa, Kurbanov 8, Hajns 9.

PIŠE: Nebojša Todorović, Blic

Tagovi: