Banjaluka srce francuske kulture (FOTO)

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci, danas je otvoreno Predstavništvo Francuskog instituta u BiH. Predstavništvo su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić, ambasador Republike Francuske u BiH Kler Bodoni (Claire Bodony) i direktor NUB RS Ljilja Petrović Zečić.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Radojičić je istakao da put saradnje u kulturi uvijek otvara i druge mogućnosti saradnje i boljeg međusobnog upoznavanja. On je naveo da će otvaranjem Predstavništva Francuskog instituta, Banja Luka postati dio svjetske mreže od 130 instituta i 920 francuskih alijansi. 

- Nakon njemačke čitaonice „Tomas Man“, Ruskog kulturnog centra i Američkog kutka, Banjalučani će sada imati priliku da prošire svoja znanja o francuskoj kulturi. Naročito me raduje mogućnost unapređenja saradnje između francuskih visokoškolskih ustanova i Univerziteta u Banjoj Luci – naglasio je Radojičić.

Ambasador Francuske u BiH, Kler Bodoni, kazala je da priča o francuskom jeziku u Banjoj Luci traje dugo i podsjetila da se Francuski institut ranije nalazio u jednoj manjoj kući u Banjoj Luci, a da je sada preseljen u NUB RS, gdje dolazi veliki broj ljudi.

- Biblioteka je jedno od središta društvenog života, mjesto susreta i druženja ljudi, i zboga toga smo danas ovdje. Između ostalog, ovdje će ostati francuska čitaonica, a omogućićemo i mladim ljudima, koji žele da studiraju u Francuskoj, da se o tome ovdje raspitaju i dobiju potrebne informacije. Takođe, u ovom prostoru biće održavane radionice kao i kursevi francuskog jezika – rekla je Bodoni.   

Nakon otvaranja, prigodan program su priredili učenici banjalučke Gimnazije, a prikazan je i francuski film „Pravo na ubistvo“.

Tagovi: