BRAVO ZA BANJALUKU: Gran pri za ''Prljavi veš''

Banjalučko studentsko pozorište, sa predstavom “Prljavi veš”, apsolutni je pobjednik 19. Festivala amaterskih pozorišta Srbije, koji je održan u Novom Sadu. Domaćin festivala bio je Dramski studio AKUD “Sonja Marinković” sa novosadskog univerziteta.

Stručni žiri sve odluke doneo je jednoglasno, a Banjalučani su osvojili sve nagrade uključujući i Gran pri.

Glumica Minja Glišić dobila je specijalnu nagradu za sugestivnu scensku pojavnost, dok je priznanje za scenski pokret pripalo Miljki Brđanin.

Miljana Orašanin dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu, a Slobodan Bobar za najbolju mušku ulogu. Na festivalu je nagrađen i reditelj predstave Aleksandar Pejaković, a “Prljavi veš” proglašen je i najboljom predstavom u cjelini na ovoj manifestaciji.

Predstavi „Prljavi veš (Pozorišna pornografija)”, koju pod pseudonimom potpisuje Bogoljub Đorđević, ovo je ukupno 20 nagrada.

– Na našim prostorima predstava je jedinstvena po tome što je pobijelila na opštinskom, gradskom, republičkom i državnom nivou BiH, a sada se vraća i kao pobjednik iz Srbije.

Publici u Novom Sadu osim nagrađenih glumaca predstavili su se i Zoran Jelić, Aleksandar Ćurlić i Filip Ignjatić – rekao je Pejaković.

Predsjednik žirija, glumac Milutin Ž. Pavlov, pohvalio je visok nivo tehnike govorenja i zapazio da je pobjednička predstava “Prljavi veš” na izuzetno visokom stvaralačkom nivou i da je koncipirana preciznom i vještom glumačkom igrom.

Pejaković navodi da u ovoj predstavi žiri posebno cijeni glumačka umijeća amatera da igraju kroz nijanse, što je prvenstveno odlika profesionalnih glumaca.

Istorija

“Prljavi veš” predstavlja dokumentovane dijelove iz istorije Banjalučkog studentskog pozorišta i prikazuje odnos društva prema ovom teatru. Radi se o komediji sa tragičnim dijelovima, koja je kritika svih vlasti koje su se izmijenjale proteklih 40 godina.

(EuroBlic)

Tagovi: