DJECA VRTIĆA ''MARIJA MAŽAR'': Traže pažnju, ali je i poklanjaju (FOTO)

U vrtićkoj grupi djece s posebnim potrebama, koja se nalazi u okviru banjalučkog vrtića ''Marija Mažar'' JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, djeca i roditelji dobijaju svu potrebnu podršku i razumijevanje, a napredak djece na radost svih je primijetan.

U ovoj grupi sada boravi desetoro djece, od kojih je osam dječaka i dvije djevojčice, uzrasta od tri do 15 godina. Po ulasku u sobu gdje borave, primijetili su odmah goste, ekipu ''Nezavisnih''. To ih je obradovalo, pa je jedna ljupka djevojčica, i pored naše priče s vaspitačicom, našla način da privuče pažnju i zauzme mjesto koje je željela, u krilu.

Snežana Medaković, vaspitačica, kaže da je za ovu djecu posebno značajan boravak u grupi jer tako postižu dosta rezultata zajedno.

"Osim što vidimo napredak kod djece, vidimo ga i kod roditelja. Roditelji svaki dan s nama komuniciraju i upućujemo ih na šta treba da reaguju", kaže Medakovićeva. Djeca u ovoj grupi su uglavnom s kombinovanim smetnjama u psiho-fizičkom razvoju. S njima, osim vaspitača, rade medicinski radnici, koji su neophodni zbog njihove njege, te dva fizioterapeuta. Ranije su imali fizijatra i pedijatra, koji su dolazili jednom nedjeljno, ali pošto su sva djeca pokrivena zdravstvenim osiguranjem nisu neophodni.

"Prednost ove grupe je što se nalazimo u okruženju sa redovnim grupama, tako da zajedno prisustvuju predstavama, u dvorištu su zajedno i to im djeluje kao podsticajna sredina i omogućava da razviju maksimum svoje mogućnosti", rekla je Medakovićeva. Dodaje da za svako dijete imaju individualan plan jer su njihove potrebe različite, a među mališanima u ovoj grupi ima djece s nekim oblicima autizma, cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom te drugim potrebama. U ovoj predškolskoj ustanovi ističu da se uključenjem djece s posebnim potrebama u ovaj vrtić stiče mogućnost za brojne dobrobiti djeteta, a samo neke od njih su ostvarivanje socijalnih integracija, razvoj samopoštovanja i stvaranje pozitivne slike o sebi kroz složenije društvene odnose i aktivnosti, te podršku roditeljima.

Boravak je besplatan i finansira ga Gradska uprava Banjaluka, a Jelena Kurtinović, direktorica Centra, kaže da u vrtiću nema puno djece jer smatra da se roditelji snalaze na neke druge načine. Pozitivne energije koju širi osoblje ne manjka, a atmosferu nekada upotpuni i gitara. Tako su i ovaj put ispraćajući goste pokazali kako znaju da uživaju u muzici.

Mala Sara dio grupe četiri godine

Djevojčica Sara Vujinović iz Banjaluke, koja boluje od cerebralne paralize, jedna je od deset mališana koji idu u vrtićku grupu djece s posebnim potrebama u "Mariji Mažar". Darko Vujinović, njen otac, rekao je da je Sara dio ove grupe već četiri godine i da je za to vrijeme primjetan pomak u razvoju. "Sara se uklopila sa svom djecom, pa i s onom u redovnim grupama. Od kada ide u vrtić može neko kraće vrijema da sama sjedi na podu ili na primjer da se okrene na krevetu", kaže Vujinović. Ističe da je prezadovljan vaspitačima i načinom na koji se posvećuju ovoj djeci.

Dječak Ismail crta i piše nožicom

U zeničkom vrtiću "Sindibad" imaju drugara Ismaila, petogodišnjeg dječaka koji je rođen bez ruku. On je ravnopravan član vrtićke grupe i ni po čemu ga drugari ne izdvajaju, te je tu prihvaćen i ide već dvije godine. Sve što njegovi drugari rade rukama, on spretno radi nogama, ali kada nešto ne može drugari mu pomognu.

U ovoj grupi petkom se igra igra koju im Ismail pokazuje. Naime, oni skinu čarapice, crtaju ili pokušavaju uraditi neke druge aktivnosti nogama. Ismail, koji mnogo stvari radi sam, za nepunu godinu naučio je crtati i pisati koristeći nožicu, a na isti način uzima čašu i pije.

 

(NEZAVISNE)

Tagovi: