Izletište Duboka - mirna luka na korak od Banjaluke (FOTO)

Izletište Duboka nalazi se u MZ Motike – Saračica, na samo 15 minuta vožnje od centra Banjaluke (10km). Regionalni put Banjaluka-Sanski Most prolazi u neposrednoj blizini ovog lokaliteta.

Ovaj svojevrstan park prirode nalazi se uz rječicu Duboka i jedinstven je spoj prirodnih atrakcija i obilja prelijepih pejzaža pogodnih za sve vrste rekreacije. Izletište se prostire na površini od oko 70 dunuma i obiluje mogućnostima za kvalitetan pasivan i aktivan odmor. Omiljeno je mjesto za brojne dugogodišnje izletnike.

Uz prirodni ambijent, ovdje se možete baviti sportsko-rekreativnim aktivnostima kao što su fudbal, košarka, odbojka u pijesku, mali fudbal ili hodanje kroz prirodu.

Na raspolaganju su uređena roštiljska mjesta sa pecanama i natkrivenim prostorom za ručavanje i odmor. Na izletištu Duboka obezbijeđeni su električna energija i parking prostor. Uskoro će se u ponudi izletišta Duboka naći i restoran s terasom u prirodi i domaćom kuhinjom, sobe za iznajmljivanje, kongresna sala, kamp, kupalište sa pratećim objektima toaletima, tuš kabinama, svlačionicama i vidikovcem.

Sa većeg dijela ovog izletišta postoje otvoreni pogledi prema brežuljkastim predjelima iz okruženja, uz prelijepe vidikovce. Okeani zelenila i listopadne šume pune sitne divljači okružuju ovo izletište.

Izletište Duboka je prepuno livadskog i šumskog bilja, koje je izuzetne čistoće i kvaltete, jer se u blizini ne nalaze nikakvi industrijski objekti ili drugi zagađivači okoline. Osim seoskog puta koji dovodi do samog izletišta Duboka, ne postoje nikakvi drugi izvori buke, te nema prijetnje za narušavanje mira.

Jedini zvukovi koji izletnike opuštaju tokom boravka su žubor rječice Duboka, koja ima različite intenzitete u svom toku, šum vjetra i cvrkut ptica. Teren je većim dijelom ravan uz izrazite nagibe sa lijeve i desne strane i predstavlja kvalitetnu turističku destinaciju sa lokacijama za sve vrste rekreativnih aktivnosti, adrenalin sportova, ali i ostalim elementima za ukupan razvoj ovog dijela Banjaluke.Zbog svog geografskog položaja izletište Duboka je većim dijelom osunčana, osim u dijelovima u kojima ugodnu hladovinu prave krošnje bijelogorice.

I.M.

 

Tagovi: