Šta je SNSD tražio od ministra Maleševića: Smijenjen jer nije htio da dijeli otkaze

Odluka o smjeni ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića (DNS) donesena je nakon što je on odbio da uruči otkaze za desetak službenika u svom ministarstvu, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Naši izvori tvrde da su funkcioneri SNSD od Maleševića tražili da se odrekne nekih od saradnika, a što je zanimljivo, većina su članovi ili simpatizeri SNSD.

Aragumenti za smjenu službenika bili su različiti, ali saznajemo da su neki od njih viđeni da Trgu Krajine u Banjaluci, na skupu građana „Pravda za Davida“, što se navodno stranačkom vrhu nimalo nije svidjelo.

Takođe, za jednog od visokorangiranih službenika u Ministarstvu SNSD smatra da je na proteklim izborima radio za kandidata SzP za predsjednika RS Vukotu Govedaricu.

Međutim, nakon što je Maleševič odlučno rekao ne, iznenada je postao heroj među zaposlenim u Ministarstvu prosvjete i kulture, bez obzira ko dolazi iz koje stranke. Odluka o njegovoj smjeni zvanično bi trebalo da bude donesena danas na sjednici Vlade RS.

U ovom trenutku nije poznao ko bi mogao da ga naslijedi do kraja mandata, ali velika je vjerovatnoća da premijerka Željka Cvijanović neće imenovati novog ministra, nego će samo neko od službenika iz Ministatrsva prosvjete biti zadužen da obavlja najnužnije poslove, do izbora nove Vlade RS.

Prema Ustavu RS, predsjednik Vlade može samostalno da mijenja do trećine ministara tokom mandata.

Dane Malešević se nije javljao na telefon, kao ni potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

U međuvremenu, došlo je do važne promjene u rezultatima izbora za Predstavnički dom BiH. Naime, nakon što su stigli glasovi u vrećama iz inostranstva, poslanički mandat ipak je izborio Nenad Nešić, čime je iz igre izbacio kompenzacioni mandat koji je trebalo da pripadne njegovom stranačkom kolegi – generalnom sekretaru DNS Dragutinu Rodiću.

Nenad Nešić

Nešić je kadar DNS, trenutno je v.d. direktora „Puteva RS“, protiv koga Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu vodi istragu zbog krivičnog djela prinude prilikom predizbonog asfaltiranja puteva, o čemu je Srpskainfo izveštala.

Potvrdi li se definitivno da je Nešić poslanik, SNSD neće morati da ga ponižava najavljenom smjenom, nego će on sam podnijeti ostavku u „Putevima“.

Nešić je jedan od onih za koje se sumnja da su „mangupi“ u redovima DNS koje je njihov koalicioni partner Milorad Dodik optužio da su na proteklim izborima radili na štetu koalicije i tražio od Marka Pavića da ih se odrekne.

Prema našim informacijama, Nešić je u dobrim odnosima sa Maleševićem, a njegov ulazak u parlament BiH mijenja stvari jer bi sada bilo veoma štetno za DNS da ga se odrekne.

– Predsjedništvo DNS ponovo bi trebalo da zasijeda u četvrtak, a ulazak Nešića u PS BiH daje vjetar u leđa Marku Paviću. Očekuje se da će on ponoviti da DNS očekuje mjesto novog premijera RS. Vjerovatno će kandidat za tu funkciju biti Nedeljko Čubrilović. Bude li Dodik i dalje tvrdio da će i premijer biti iz SNSD, DNS bi u tom slučaju sigurno pravio problem prilikom formiranja Vlade. Nije isključeno ni da oni počnu da prave svoju skupštinsku većinu, ako Pavić uspije da pomiri dvije struje u svom poslaničkom klubu u NS RS – priča izvor Srpskainfo.

Šta o smjeni svog ministra misle studenti u RS? U Uniji studenata kažu da nemaju komentar, dok su iz Studenstkog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu uputili dopis Vladi u kome su pobrojali šta je sve za njih urađeno za vrijeme mandata Maleševića.

– To su prije svega domovi u Palama i Foči, kao i novi dom u Lukavici. Stvarno je ministar, zajedno sa premijerkom, mnogo pomogao i doprinio. Računamo da bi mnogi procesi i projekti koji su započeti mogli da budu obustavljeni, ako bi došlo do promjene. Naravno, ovo su samo naše sugestije jer premijerka ima ustavno pravo da mijenja ministra – kaže za Srpskainfo predsjednik Studenstkog parlamenta Dušan Simanić.

Ko je do sada uklonjen?

Od kada je Dodik izjavio da u DNS postoje „mangupi“, bez konsultacija sa tom strankom smijenjeno je nekoliko funkcionera DNS.

Đorđe Popović

Najzvučnija su imena Daliborke Kerezović Damjanović, bivše direktorke Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Kotor Varoš, Đorđa Popovića, smijenjenog direktora RiTE „Ugljevik“ i Saše Panića, koji je smijenjen s pozicije direktora Poslovne zone Banjaluka.