Brnabić: Bombardovanje RTS-a bilo ubistvo

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je NATO bombardovanje zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) 1999. godine bilo ubistvo kojeg treba da se stidi dio onih zemalja koje danas pričaju o slobodi medija.

Brnabićeva je na otvaranju Međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima", koju organizuju RTS i Udruženje novinara Srbije (UNS) povodom 20 godina od NATO bombardovanja zgrade javnog medijskog servisa, istakla da su mnogi od onih koji danas obučavaju Srbiju o slobodi medija nemilosrdno uputili projektile na jedan mediji.

Ona je ukazala da ne postoji nijedno opravdanje za taj varvarski čin.

- Bombama su odgovorili na televizijski program. Mi ćemo podsećati da je zločin zločin, da je ubistvo ubistvo bez obzira na to ko ga je i sa kojim motivima počinio. Nikada nećemo prestati da tražimo pravdu - poručila je Brnabićeva.

Predsjednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da do tada nikada niko ni u jednom ratu nije bombardovao jednu medijsku kuću i ubio 16 radnika.

- Zašto se onda zločinu koji je počinio NATO daju druga imena? - upitao je Radomirović.

Zamjenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir poručio je da ova asocijacija osuđuje bombardovanje RTS-a i podržava porodice stradalih koje traže pravdu.

Dir je istakao da takvo nezapamćeno kršenje propisa i nekažnjenost, koja je uslijedila, ima posljedice danas širom svijeta.

Američki istraživački novinar Džeremi Skejhil je na skupu ponudio izvinjenje jer, kako je rekao, do sada niko tu riječ nije izgovorio, niti je neko proglašen krivim za bombardovanje RTS-a.

"Žao mi je što je moja vlada hladnokrvno ubila članove vaših porodica", rekao je Skejhil.

Predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov rekao je da su ruski novinari bili svjedoci patnje srpskog naroda i da je ono što su vidjeli i osjetili tokom bomardovanja iz korijena promijenilo njihove poglede na svijet.

-Nikada više nećemo vjerovati u iskrenost izjava takozvanih naših zapadnih partnera", rekao je Solovjov i dodao da su krivci za bombardovanje, nažalost, još na slobodi.

Tagovi: