Danas svečano otvaranje Arnaudije

Banjalučka Arnaudija džamija danas će bit svečano otvorena i to tačno na dan njenog rušenja.

Nakon 31 godine, Arnaudija ili Defterdarija, kako se još naziva, ponovo će krasiti grad na Vrbasu, a za njenu obnovu utrošeno je oko šest miliona maraka.

Program svečanog otvaranja počinje u 11 časova, a na našem portalu čitajte najnovije informacije sa lica mjesta.

Kako je najavljeno, današnjem događaju prisustvovaće više hiljada ljudi, kao i veliki broj zvanica među kojima su ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović i drugi.

Naime, Arnaudija džamija je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a u njeno obnovljeno zdanje ugrađeni su fragmenti koji su pronađeni iz stare Arnaudije.

Spcifična je po akšam-taš munari koju, pored nje, imaju još tri džamije u Mostaru.

Upravo će zbog svečanog otvaranja Arnaudije biti zatvoreno i nekoliko ulica, kao i ugostiteljskih lokala, a sve detalje o tome možete pročitati ovdje.

nezavisne.com

 

Tagovi: