Jezik ključ uspjeha (FOTO)

Čak 70 odsto poslodavaca u Austriju od zaposlenih očekuje da aktivno govore bar jedan strani jezik, poručeno je danas sa prezentacije ''Poznavanje stanih jezika kao ključ uspjeha''.

Mladen Nenadić, dugogodišnji predavač i član savjeta Vlade Gornje Austrije prenio je prisutnima svoje iskustvo iz Austrije, te naglasio važnost poznavanja govornog stranog  jezika.

„Važno je učiti govorni jezik, tačnije jezik koji se govori u svakodnevnoj komunikaciji. Danas  nije više dovoljno osloniti  se samo na poznavanje jezika, mora se znati i neka drugi specijalizovani poslovi, a jezik će vam otvoriti vrata ka uspjehu. U BiH se mnogo više uči za certifikat nego za znanje i to je pogrešno“, naglasio je Nenadić.

Prisutni su se složili da učenici u školama ne nauče strani jezik, a često se dešava da učenici imaju visoke ocjene iz stranog jezika ali ne i znanje koje odgovara ocjeni.

„Nastavnici i profesori u školama mnogo obraćaju pažnje na gramatiku i pravopis, a ne nauče učenike kako da se snađu u govornom području tog jezika. I upravo zbog toga postoje škole stranih jezika koje sa polaznicima rade na konverazciji“, kazao je Dario Stanković, izvršni direktor "Promotima".

U Privrednoj komori Republike Srpske svjesni su problema odlaska stanovništva u strane zemlje.

„Poznavanje stranog jezike je ključno jer se danas posluje globolno i tržište zahtjeva poznavanje stranog jezika. Nepoznavanje stranog jezika je hendikep“, rekao je Pero Ćomić, direktor sektora granskih udruženja.

Prezentacija „Poznavanje stranih jezika kao ključ uspjeha“ organizovao je Centar za strane jezike „Dialog“ u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske.

Centar za strane jezike „Dialog“ je mlada kompanija sa sjedištem u Banjaluci. Imaju pet regionalnih centara koja su smještena u Banjaluci, Doboju, Bugojnu, Visokom i Mostaru.

„Dialog“ je ÖSD ispitni centar sa licencom njemačkog jezika. Sve informacije o kursevima koje organizuju možete pronaći na web stranici www.dialog.ba i putem mail adrese info@dialog.ba.

PIŠE: MILENA ŠPIRIĆ

Tagovi: