Fotografije iz Srpske u svjetskim magazinima (FOTO)

Srđanu Vujmiloviću (23) iz Aleksandrovca kod Banjaluke pošlo je za rukom ono što nije mnogo iskusnijim i starijim fotografima- njegovi radovi objavljeni su u svetskim magazinima i na prestižnim platformama.

Fotografije munja, prirode i portreta nastale kroz objektiv ovog mladog samoukog fotografa našle su tako put do časopisa ''Practical Photography'' i „Masterclass Magazines“, ali i do „National Geographic“, „Discovery Channel“, „Canon“ i mnogih drugih.

- Sve se odigralo spontano i valjda je tako najbolje. Prva među postavljenim bila je fotografija munja, koju je objavio „Discovery Channel“.

Nakon nje, sve više platformi me počelo kontaktirati i interesovati se za moj rad. Kao i u svakom poslu, kada fotografije počnu da cirkulišu među fotografskom zajednicom, sve više ljudi ih vidi i sve onda kreće stihijski - priča Srđan i dodaje da mu prisustvo na svetskim platformama i u globalnim časopisima znači mnogo.

Fotografisanjem se počeo baviti pre pet godina, iako je želju za ovim poslom imao još od malih nogu.

- Ljubav prema prirodi i stvarima koje nas okružuju još od tog vremena bili su mi podsticaj da se bavim nečim čime bih mogao da se izrazim i pokažem drugima kakvo značenje i uticaj su te stvari imale na moje odrastanje i sazrevanje. Za takvo izražavanje ne postoji bolji način od fotografije- pojašnjava Srđan.

Svoj rad, uglavnom, zanisva na prirodi, koja ga fascinira i koja mu je, kako ističe, najveća inspiracija.

Dobra fotografija zahteva mnogo vremena i strpljenja. Da bi se došlo do kvalitetnog finalnog proizvoda, Vujmilović kaže da treba napraviti mnogo, ne tako dobrih, fotografija, kako bi bi ta jedna, koja se izdvaja, došla do konačne obrade.

- Međutim, kao i sve u životu, praksa i u mom poslu mnogo znači. Ipak, i sa vežbom, da bi se došlo do zaista vrhunske fotografije, treba mnogo truda, jer odabir kadra, pozicije i tačnog trenutka je jedna stvar, a sama čar obrade je ono čime svako od nas prenosi na nju lični pečat- navodi Srđan, koji najčešće koristi tehnike kao što su portretna fotografija, astrofotografija, fotografisanje prirode, te tzv. light painting i i time-lapse fotografija.

Svi radovi su mu jednako dragi, jer svaki priča priču za sebe. Ipak, izdvojio je jednu fotografiju, za koju je, kako kaže, posebno vezan.

- Krupa na Vrbasu mi je među omiljenijima, jer je prva bolja koju sam napravio i na neki način sam veoma vezan za nju- dodaje Srđan, koji se, osim fotografisanjem, bavi grafičkim dizajnom i kinematografijom, a zajedno sa devojkom piše i travel blogove.

- Imam mnogo planova za budućnost: velike projekte koji uključuju širok auditorijum, izložbe, takmičenja... Trudim se da ne stojim u mestu i da se konstantno nadograđujem- kaže Vujmilović.

Izložba u Gradiški

U Gradišci, u Foto kafeu otvorena je izložba radova ovog mladog talentovanog fotografa. Reč je o fotografijama prirode i astrofotografijama, a svi ljubitelji objektivom ovekovečnih trenutaka postavku mogu da pogledaju do 17. avgusta.

Vujmilović do kraja godine u Banjaluci planira da organizuje izložbu svih svojih radova.

PIŠE: Biljana Regulić, EuroBlic

Tagovi: