DOBRI DUH BANJALUKE: Čika Ale slavi Bajram, godine mu ne mogu ništa (FOTO)

Legendarni čika Ale, dobri duh grada Banjaluke, koji već decenijama časti sugrađane osmijesima, decu slatkišima, a napuštene životinje hranom, nije bolestan.

Iako se prije tri dana društvenim mrežama proširila “vijest” da je, zbog teških komplikacija u bolnici, Alija - Ale Mahmutović (74) ovih dana slavi Bajram, obilazeći rođake i prijatelje po Banjaluci i Čelincu, piše ''Blic''.

- Jedan portal je bez provjere objavio njegovu sliku iz bolnice staru osam godina. Ale je, hvala Bogu, sasvim dobro, bez obzira na godine i dijabetes sa kojim se bori od mladosti. Nedavno je bio na sistematskom pregledu. Ljekari su rekli da je odličnog zdravlja i da će, ako se pridržava terapije i ostane veran svom načinu života, tako ostati godinama – kaže Habiba - Biba Dedić-Puškar, rođaka i starateljka legendarnog čika Ale.

Neuhvatljivi Ale, koji redovno šeta i nikad nije zapalio cigaretu, niti popio čašicu alkohola, ovih dana je viđen i na svojim “redovnim destinacijama”: kod obnovljene džamije Ferhadije, na obali Vrbasa gdJe hrani golubove, u ćevbabdžinicama kod Muje, Mrvice i Nane i na kružnom toku kod Gradskog mosta.

Upravo ova raskrsnica “proslavila” je Alu kao “saobraćajca amatera”. Od 9. maja 1960. godine, kada se na tom mestu sudarila dva vozila JNA, Ale ovde “reguliše saobraćaj”, kako bi spriječio udese.

- Otkad su napravili kružni tok, pokvarili su mi posao. Ali, nema veze, važno je da su svi dobro i da nema sudara – kaže dobroćudni čika Ale.

Ovaj vremešni Banjalučanin, koji je kao dvogodišnje dete teško ranjen u bombardovanju saveznika 1944. godine, od detinjstva nije u stanju da brine sam o sebi, ali je uvijek brinuo o drugima: komšijama, djeci, životinjama. Generacije Banjalučana ga pamte kao dobrog čiku koji djeci dijeli bombone i čokoladice. Voće, slatkiše i sokove koje dobije na poklon, uvek podeli drugima.

- Nikad još nije pojeo obrok da nije odvojio pola za napuštene mace i ćuke. Golubove redovno hrani hljebom. Uvek zna u kojoj ulici živi napušteni pas, gde se omacila mačka, a gde se sklonila neka povređena životinja. Životinje mu same prilaze i maze se, kao da imaju neku tajnu šifru – kaže rođaka Biba.

Ale ne da ubiti ni muvu ni komarca, jer smatra da je to grijeh.

- I to je božji stvar i ima dušu. Ako ti smeta isteraj ga iz kuće, što da ga ubijaš - kaže čika Ale.

Prijatelji mu obnovili stan

Alija - Ale Mahmutović živi u roditeljskom stanu, koji je do 2013. bio devastiran i memljiv. Tada su dobom čoveku u pomoć pritekli drugi dobri ljudi. Uz pomoć 1.505 članova Fejsbuk grupe “Pomoć za Alu – Ale nije sam” i drugih donatora iz zemlje i inostranstva, njegov stan u naselju Borik je obnovljen i opremljen novim modernim nameštajem.

Akciju je uz pomoć Alinih prijatelja i rođaka, organizovao Fikret Smajić, banjalučki slikar i kolekcionar, koji živi u Nemačkoj.

Predložen za nagradu “Ključ grada”

Alu Mahmutovića je 2014. grupa građana predložila za najviše gradsko priznanje Ključ Grada Banjaluka, sa Poveljom "Počasni građanin " . Inicijativu je peticijom podržalo 1.037 građana, a online peticiju je potpisalo još 457 Banjalučana.

U obrazloženju je navedeno da je “čika Ale, na sebi svojstven način, celi svoj život uložio u dobrobit Banjaluke i Banjalučana”.

- Generacije mališana odrasle su uz slatkiše i voće koje je sa osmehom nesebično delio. Čika Ale je poklone i dobrotu dijelio i odraslima, onima koji su rasli sa ovim gradom, ali i onima koji su u njega došli bilo da ostanu i žive ovde, bilo da su samo prolaznici ili posetioci – navedeno je u građanskoj inicijativi.

Komisija za nagrade i priznanja ovaj predlog je odbila kao “neozbiljan”.

Pamćenje poput “kišnog čovjeka”

Po neverovatnom, fotografskom pamćenju, čika Ale mnoge podseća na glavnog lika iz kultnog filma “Kišni čovjek”. Činjenica da pamti sve sličice iz čokoladica “Životinjsko carstvo” postao je deo urbane legende, javlja''Blic''.

Dovoljno je da kažete broj; čika Ale će vam izdeklamovati koja je životinja na slici pod tim brojem, a moguća je i “obrnuta operacija”.

Ale pamti i sve važne događaje vezane za grad na Vrbasu, te detaljnu istoriju mnogih banjalučkih porodica. Redovno ide na sahrane i dženaze, da se pomoli za dušu pokojnika. Ako ga neko pita koga to sahranuju, čika Ale izdeklamuje čitavu istoriju pokojnika i njegove porodice.

- Pamti čak i neke neverovatne prastare podatke. Recimo, u po dana i u po noći zna broj opasača poznatog banjalučkog policajca Mitra Medovića, iako je Mitar taj opasač okačio na klin pre 40 godina, kada je otišao u penziju – kaže Alin prijatelj Mišo.

Sporna vijest

Sporna vijest u kojoj piše da je Ale bolestan, prvi je objavio portal ‘’Ogledalo.ba‘‘, danas te vijesti nema na tom portalu. Vijest je objavljena 9. Spetembra.

Vijest prenosimo bez uredničke intervencije:

Dobru dušu Banjaluke, Aliju Mamutovića, poznatog Alu, stigle su godine. Ovaj oronuli starac koji nas je uveseljavao svojim likom i  pričama o polako gubi snagu.

Alije Mamutović rođen je krajem 1941. godine u prigradskom naselju Vrbanja. Ale je četvrto dijete od oca Mustafe i majke Adevije. Kada su 1944. godine avioni bombardovali jedan most na rijeci Vrbanji, koji je bio u neposrednoj blizini Aline kuće, kao dvogodišnjak je pogođen sa 12 gelera u glavu i nakon operacije bilo je preporučeno da se smjesti u ustanovu za osobe sa posebnim potrebama, prenosi Ogledalo portal.

Njegova majka Adevija to nije prihvatila i odgaja Alu u duhu ljubavi. Otac Mustafa umire kada je Ale imao šest godina. Uprkos povredama koje je zadobio uspjeva završiti 4 razreda osnovne škole, a nastavlja da se obrazuje, sam i svojim vlastitim trudom, piše tada portal ''Ogledalo.ba''.

Danas je on izuzetan poznavalac geografije, banjalučkih porodica, a zahvaljujući odličnom pamćenju on pamti avionske katastrofe, auto oznake, brojeve sličica životinjskog carstva, zbog čega ga često zovu i Kišni čovjek. Majka mu umire 1990. godine , a o njemu se dalje nastavlja brinuti sestra Hanumica, koja je umrla 2012. godine. Ale živi u stanu kojeg je njegova mati dobila kao nosilac spomenice 1941. godine.

Nažalost ovu vijest su prenijeli mnogi portali u Banjaluci, pozivajući se na ‘’Ogledalo’’.

Tagovi: